Ønsker snill streik

En eventuell storstreik fra onsdag 3. mai skal i minst mulig grad ramme 3. person. LO er redd for å provosere fram tvungen lønnsnemd, men vårpilsen kan være i fare.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvem som blir tatt ut i streik i tillegg til de 21 500 som det allerede har vært varslet plassoppsigelse for blir ikke klart før LO-sekretariatet har hatt sitt møte i morgen for å vurdere avstemningsresultatet.

- Vi kommer som tidligere til å unngå å ta ut noen som rammer liv og helse, sier informasjonssjefen i LO, Ellen Stensrud.

Øl-streik?

De forbundene hvor nei-prosenten etter uravstemningen blir høyest blir trolig også de som må gå ut i streik. Det betyr at for eksempel Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund som har 36 500 medlemmer og blant annet organiserer de bryggeriansatte kan vente å bli tatt ut i konflikt. Ved Macks Bryggeri i Tromsø var stemningen i går klar - over 90 prosent stemte nei til meklingsresultatet.

Å stanse bryggeriene vil nok svi en god del for uskyldig tredjeperson, men Regjeringen vil nok ikke finne på å gå til tvungen lønnsnemd for å få igang ølproduksjonen igjen, uansett hvor god våren blir.

I tillegg vil trolig hoteller, ferger, havner og hele byggebransjen og flere industribedrifter lammes. Også VG og Dagbladet, og andre aviser, kan rammes av streiken.

Nullstiller hele oppgjøret

Hva som skal til for å avslutte en eventuell streik, vil Ellen Stensrud ikke spå om nå. - Først må vi se om det blir streik. Vi er ikke opptatt allerede nå av hva som må til for å avslutte streiken. Men blir det streik så er det fordi medlemmene sier nei til hele oppgjøret.

Dermed er det ikke bare betalt etter- og videreutdanning som blir forhandlingstema når partene skal møtes for å få slutt på streiken, men også foreksempel lønn og ferie.

Den offisielle kunngjøringen av resultatet fra uravstemningen blant de 200 000 stemmeberettigede LO-medlemmene i privat sektor skal ifølge LO ikke komme før etter at riksmeklingsmann Reidar Webster har fått orientering klokka 14 i morgen ettermiddag.

BRYGGER OPP TIL KONFLIKT: Bryggeriansatte kan bli tatt ut i streik, og dermed kan det bli verre å få kjøpt utepilsen.