Ønsker svenske spritpriser

Høyre vil ha 40 kroner billigere sprit per liter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyres nestleder Jan Tore Sanner vil ha alkoholavgifter på svensk nivå.

- Hvis svenskene og danskene setter ned avgiftene mer, øker presset mot norske avgifter ytterligere, sier Sanner til NTB.

Han understreker at han ikke vil følge svenske og danske avgiftsreduksjoner slavisk og at reduksjonen i Norge må skje «over tid». Men hvor lang tid sier han ingen ting om.

- Jeg kan ikke si om dette vil skje i inneværende stortingsperiode, sier Sanner.

De senere årene har norske alkoholavgifter blitt redusert med 25 prosent for å bøte på økende grensehandel og illegal omsetning. Men prispresset fortsetter. Tirsdag ble det kjent at Danmark og Sverige vurderer å senke alkoholavgiftene ytterligere på grunn av økende handelslekkasje til Tyskland og Baltikum.

I Norge er 1 liter sprit med 40 volumprosent alkohol avgiftsbelagt med hele 222 kroner. Til sammenligning er avgiften i Sverige 185 kroner. I Danmark er avgiften bare 68 kroner, mens tyskerne bare betaler 43 kroner i avgift på en liter sprit.

I Polen og Baltikum er avgiftsnivået enda lavere.

Alkoholavgiftene er en varm potet for regjeringen, for Kristelig Folkeparti vil på ingen måte senke avgiftene. Høyre legger vekt på at lavere avgifter vil redusere grensehandelen og den illegale omsetningen. Men også Høyre erkjenner at lavere avgifter kan gi uheldige utslag i form av økt konsum.

- Senker vi avgiftene, må vi trappe opp det holdningsskapende arbeidet, sier Sanner.

Venstre signaliserer at også de kan gå inn for lavere avgifter om svenskene og danskene reduserer sine alkoholavgifter.

- Det må vi vurdere hele tiden for at forskjellene i avgiftsnivået ikke skal bli for store, sier parlamentarisk leder Trine Skei Grande til NTB.

(NTB)