ØNSKER TETTERE SAMARBEID: USAs utenriksminister Hillary Clinton. Her fra klimakonferansen i København. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
ØNSKER TETTERE SAMARBEID: USAs utenriksminister Hillary Clinton. Her fra klimakonferansen i København. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / DagbladetVis mer

Ønsker tettere samarbeid mellom NATO og Russland

Clinton ser for seg at Russland en dag kan bli NATO-medlem, til tross for at landet var årsaken til opprettelsen av militæralliansen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): USAs utenriksminister Hillary Clinton ønsker et tettere samarbeid mellom Russland og NATO, melder nyhetsbyrået AP.

Utspillet kommer etter at Russland har karaktrisert NATO som «den største eksterne militærtrusselen» i et viktig strategidokument.

- La meg si dette i klartekst: Russland møter flere sikkerhetstrusler, men NATO er ikke blant dem. Vi ønsker et samarbeidsforhold mellom NATO og Russland som gir konkrete resultater og fører partene sammen, sa Clinton i en tale på et internasjonalt seminar om NATOs oppdrag det 21. århundre.

Clinton ber Russland og NATO ha en mer åpen tilnærming til militære spørsmål. Blant Russlands bekymringer er et rakettskjold som skal plasseres i Romania og eventuelt andre østeuropeiske land. I tillegg plager det Russland at de tidligere Sovjet-statene Ukraina og Georgia kan tilbys NATO-medlemskap.

På spørsmål fra journalister etter talen, sa Clinton at hun kunne se for seg at Russland kan bli NATO-medlem, til tross for at det var Sovjetunionen som var årsaken til at NATO ble opprettet i 1949.