Ønsker uavhengig granskning av sykehusbombing

Menneskelige feil, prosedyrefeil og teknisk svikt skal ha ført til at sykehuset ble bombet.

<strong>UTBOMBET:</strong> To uker etter at Leger Uten Grensers sykehus i Kunduz i Afghanistan ble bombet av et amerikansk kampfly, var ansatte og journalister på stedet for å se ødeleggelsene. Christopher Stokes, generalsekretær i Leger Uten Grenser, var blant dem som besøkte det utbombede sykehuset. 30 personer døde i angrepet, de aller fleste av dem helsepersonell og pasienter. Flere titalls personer ble såret. Stokes kaller ødeleggelsene for ekstensive og presise, og tviler på at de var et resultat av en feil fra amerikansk side. Foto: Najim Rahim via AP
UTBOMBET: To uker etter at Leger Uten Grensers sykehus i Kunduz i Afghanistan ble bombet av et amerikansk kampfly, var ansatte og journalister på stedet for å se ødeleggelsene. Christopher Stokes, generalsekretær i Leger Uten Grenser, var blant dem som besøkte det utbombede sykehuset. 30 personer døde i angrepet, de aller fleste av dem helsepersonell og pasienter. Flere titalls personer ble såret. Stokes kaller ødeleggelsene for ekstensive og presise, og tviler på at de var et resultat av en feil fra amerikansk side. Foto: Najim Rahim via AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Presset om uavhengig gransking øker, etter at det amerikanske militæret innrømmet at bombingen av Leger Uten Grensers sykehus i Afghanistan kunne vært unngått.

Menneskelige feil, prosedyrefeil og teknisk svikt førte til at minst 30 mennesker, de aller fleste av dem leger og pasienter, ble drept i angrepet som rammet Leger Uten Grensers (MSF) sykehus i Kunduz nord i landet natt til 3. oktober, viser den interne, militære granskningen som ble presentert onsdag.

Feilene var «tragiske, men unngåelige», sa den amerikanske generalen John Campbell, ifølge New York Times. Angrepet skyldes hovedsakelig menneskelige feil, og flere personer er suspendert fra sine stillinger, ifølge Campbell.

Berettiger gransking Etter fremleggelsen av rapporten onsdag, har MSF kritisert amerikanske styrker for «grov uaktsomhet». Organisasjonen har siden hendelsen krevd en uavhengig, internasjonal gransking av det de mener var et målrettet angrep og muligens en krigsforbrytelse.

- Granskingen etterlater flere spørsmål enn svar, sier MSFs generaldirektør Christopher Stokes. MSF krever at organet IHFFC (International Humanitarian Fact-Finding Commission) etterforsker angrepet

Menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch støtter MSFs krav og sier Campbells forklaring berettiger en etterforskning av krigsforbrytelser og av eventuelle kriminelle handlinger.

- Fullstendig og objektiv Campbells talsperson Wilson Shoffner nekter å si om det blir en uavhengig gransking.

- Vi mener den gjennomførte granskingen er fullstendig og objektiv, vi står fast ved funnene og anbefalingene, og vi støtter granskingsprosessen, sier han.

Funnene i USAs militære gransking ble presentert i NATOs hovedkvarter i Kabul onsdag. Etterforskningen viser at amerikanske styrker, delvis på grunn av en teknisk svikt i flyets kartsystem, trodde de angrep en annen bygning i byen.

Ifølge amerikanske militærtjenestemenn som New York Times har snakket med, kunne ikke besetningen på militærflyet av typen AC-130 stole på flyets instrumenter, og de baserte seg dermed på geografiske beskrivelser fra amerikanske og afghanske styrker på bakken. Det er uklart om det er i strid med det militæroperasjonelle reglementet å feste lit til slike uformelle instrukser i urbane områder med sivile til stede, skriver avisen.

(NTB)

<strong>RUIN:</strong> En ansatt og generalsekretær Christopher Stokes fra Leger Uten Grenser går i bomberuinene av sykehuset i Kunduz i Afghanistan. Foto: NTB Scanpix.
RUIN: En ansatt og generalsekretær Christopher Stokes fra Leger Uten Grenser går i bomberuinene av sykehuset i Kunduz i Afghanistan. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer