Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Statsbesøk i Kina

Ønskes velkommen av verdens mektigste

Det norske statsbesøket i Kina er ved sitt store høydepunkt. Nå tas kongeparet og ministre imot av Kinas mektigste.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BEIJING (Dagbladet): Folkets store hall heter den gigantiske, kinesiske bygningen på vestsiden av Den himmelske freds plass i Beijing, der kongeparet med følge i dag tas imot av de kinesiske toppene.

I bygningen, som har et blankpolert gulvareale på over 170 000 kvadratmeter og 300 rom, får kongeparet og utenriksminister Ine Eriksen Søreide møte mannen som trolig er verdens mektigste akkurat nå, president og ubestridt leder for kommunistpartiet i Kina, Xi Jinping.

- Kongeparet har gitt et viktig bidrag til forholdet mellom våre to land. Etter normaliseringen i 2016, har det vært positiv framgang i forholdet, sa Xi til kongeparet da han åpnet et møte med den norske delegasjonen, etter en mektig velkomstseremoni.

Under hilsningen gratulerte presidenten kongeparet med gullbryllupet i fjor. Han siterte også et kinesisk ordtak.

- I Kina har vi et ordtak som sier at et elskende par som holder hender livet ut, lever lenge, sa han, ifølge en noe haltende oversettelse.

Mektig seremoni

Litt over klokka 11 norsk tid ble kongeparet tatt i mot av president Xi Jinping og hans kone utenfor Folkets store hall.

Den staselige Æresgarden, den seremonielle delen av Folkets frigjøringshær er stilt opp.

Mens den norske nasjonalsangen spilles av æresgardens musikkorps, drønner 21 kanonsalutter drønner over Den himmelske fredsplass.

Kong Harald fikk æren av å inspisere den kinesiske æresgarden, sammen med presidenten.

Peng Liyauan og Xi giftet seg i 1987 etter at Xi var blitt skilt fra sin første kone. Hun er en populær sanger, regnes som et stil-ikon og er i tillegg formelt utnevnt til general i Folkets frigjøringshær. I kinesiske medier omtales hun som Kinas førstedame.

VELKOMSTSEREMONI: Kong Harald skal få æren av å inspisere den kinesiske æresgarden. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
VELKOMSTSEREMONI: Kong Harald skal få æren av å inspisere den kinesiske æresgarden. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Kinas nummer tre

Før møtet med presidenten var første post et møte med formannen i Folkekongressen Li Zhanshu. Den nasjonale Folkekongressen er på papiret Kinas lovgivende organ.

Den reelle makten ligger imidlertid hos det kinesiske kommunistpartiet, mens Folkekongressen formaliserer kommunistpartiets beslutninger. Men også i kommunistpartiet er Li Zhanshu en mektig mann - han er rangert som nummer tre etter president Xi og statsminister Li Keqiang.

- Det er en ære å ønske deres høyheter velkommen. Dere har vært her mange ganger opp gjennom de siste tredve år, selv om det nå har vært et opphold, sa Li Zhanshu da pressen fikk overvære åpningen av møtet.

Videre sier formannen at Norge var et av de første vestlige land til å anerkjenne folkerepublikken Kina.

- I det siste har den felles tilliten mellom oss blitt enda sterkere.

- Jeg tror at dere med deres besøk, basert på gjensidighet og respekt, vil ta vårt forhold til nye høyder, fortsatte han.

FOLKETS STORE HALL: Kongeparet tas imot av lederen av folkekongressen Li Zhanshu. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
FOLKETS STORE HALL: Kongeparet tas imot av lederen av folkekongressen Li Zhanshu. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Tre avtaler

Tidligere i dag – i natt norsk tid – var kongeparet vitne til signering av 24 avtaler mellom norsk og kinesisk næringsliv. Blant annet åpnes det en historisk, første direkte flyrute mellom Norge og Kina.

Under besøket i Folkets store hall skal tre bilaterale avtaler signeres.

Det handler om idrett, handel og forskning. Idrettsavtalen går blant annet ut på at Norge skal hjelpe Kina med å bli gode i langrenn og vintersport fram mot 2022- en avtale som er en utvidelsen av avtalen de to landene allerede har på området.

Et stort antall kinesiske utøvere skal i årene som kommer sendes til Norge for å trenes opp ved hjelp av norsk ekspertise på vintersport.

På handelssiden er det Innovasjon Norge som skal inngå et samarbeid med sitt kinesiske motstykke, en avtale som skal gjøre det lettere for norske bedrifter i møte med kinesisk næringsliv.

Tar opp sårt punkt

Menneskerettigheter, som er et sårt punkt i det nylig normaliserte forholdet mellom Norge og Kina, er også på agendaen. I hvilken grad er derimot noe uklart.

Mens Kina har opplevd en voldsom økonomisk vekst, har situasjonen for menneskerettigheter forverret seg, ifølge Amnesty.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!