LØPER AV SEG FRUSTRASJONEN: Knut Arild Hareide løper ofte til jobben i Stortinget. Han får trening, slipper bilkøer og han får løpt av seg irritasjon og frustrasjon. Den siste uka, etter at han tapte KrF-striden, har han løpt hver dag. Foto: Lars Eivind Bones
LØPER AV SEG FRUSTRASJONEN: Knut Arild Hareide løper ofte til jobben i Stortinget. Han får trening, slipper bilkøer og han får løpt av seg irritasjon og frustrasjon. Den siste uka, etter at han tapte KrF-striden, har han løpt hver dag. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

Knut Arild Hareide om skuffelsen og veien videre

Ønsket å bli kunnskapsminister, kan bli parlamentarisk leder

Han ønsket å bli kunnskapsminister i en regjering med KrF, Sp og Ap, men tapte kampen om veivalget. Nå åpner Knut Arild Hareide for å bli parlamentarisk leder.

- Det er opp til Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad å sette sammen sitt mannskap. Det er ikke naturlig for meg å gå inn i en regjering med Frp. Men jeg vil være i Stortinget og gjøre en jobb der, så er det opp til dem om de vil bruke meg som parlamentarisk leder eller til noe annet, sier Hareide til Dagbladet.

Han gjør det klart at selv om han går av som partileder når KrF og regjeringen har fått på plass en regjeringsplattform, vil han ikke «melde seg ut».

- Jeg utfordret KrF til å gjøre et veivalg. Nå har partiet tatt det valget, og så må vi som politisk parti ta ansvar for det. Det skal jeg også gjøre. Det var en del av den felles forståelsen som lå der da vi startet dette. Jeg står for det jeg har gjort, men må også vite at jeg ikke vant fram, sier Hareide.

Ønsket kunnskapsdepartementet

Hadde han fått det som han ville, hadde han blitt kunnskapsminister i en Støre-ledet regjering.

- Jeg ville ha fulgt opp litt av det Jon Lilletun gjorde, sier Hareide.

I boka «Det som betyr noe» vier Hareide et helt kapittel til vennen og læremesteren Lilletun, som døde i 2006. Nå etter at striden om veivalg i partiet er over, sier Hareide:

- Jeg vet at han ville jublet. Det var et slikt KrF han kjempet for. Lilletun er den politikeren som har preget meg mest gjennom den relasjonen jeg fikk til han. Jeg fikk også følge han da hans liv gikk mot slutten, og det gjorde noe med meg, sier Hareide.

Løper av seg frustrasjon

Han er sikker på at han gjorde det riktige for seg og for KrF. Men han tapte. Og skuffelsen sitter i. Vi møter Hareide hjemme på Grefsen, før han skal legge ut på en drøy halvtimes løpetur ned til Stortinget. Han løper for treningens skyld. Men løpeturen er også terapi i disse tider.

Løper av seg skuffelsen: Knut Arild Hareide løper av seg skuffelsen etter KrF's veivalg. Turen fra hjemmet på Grefsen til Stortinget som tar 32-33 minutter, gir effektiv trening og tid til ettertanke. Video: Kirsten Karlsen og Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer Vis mer

- Hvis jeg starter med å være skikkelig irritert på noe eller noen, har jeg etter en halvtimes løpetur roet meg ned. Denne uka har jeg løpt hver dag, sier Hareide med galgenhumor.

- Det er mange følelser. I hovedsak er det skuffelse. For potensialet for KrF i det alternativet jeg løftet fram, var så stort. Jeg er veldig trygg på at jeg har gjort det rette. Men jeg skulle ha vunnet. Det er en sorgprosess. Jeg er i et slags vakuum nå, vedgår Hareide.

- KrF har gått til høyre

Da han startet prosessen håpet han på et klart flertall i partiet,

- Jeg håpet på 110-115 delegater, altså en solid seier. Så jeg går ikke og irriterer meg over resultatet i Rogaland. Jeg burde ha tydeliggjort prosjektet enda bedre. I 2001 var KrF usikre på om vi ville gå inn i regjering sammen med Høyre. I dag er det halleluja for Høyre, og vi er villig til å gå i regjering med ytre høyre.

KRF HAR GÅTT TIL HØYRE: I forrige periode samarbeidet KrF med regjeringspartiene Høyre og Frp, samt Venstre. Samarbeidet har gitt gjennomslag, men også ført til at KrF har beveget seg mot høyre, sier Knut Arild Hareide. Foto: Lars Eivind Bones
KRF HAR GÅTT TIL HØYRE: I forrige periode samarbeidet KrF med regjeringspartiene Høyre og Frp, samt Venstre. Samarbeidet har gitt gjennomslag, men også ført til at KrF har beveget seg mot høyre, sier Knut Arild Hareide. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Jeg må ta ansvar for at partiet har fått for mye til høyre i denne perioden, sier Hareide, og utdyper:

- Etter valget i 2017 tenkte jeg at KrF skal være i vippeposisjon. Men før sommeren reflekterte jeg rundt at den posisjonen ikke bare er bra. Andre partier satte agendaen, vi ble en spiller i det, og vi ble hele tiden minnet om at det er takket være oss at Frp sitter i regjering. KrF hadde plassert Frp der. Da jeg forsto at vi ikke kunne være der vi var, ble valget, med mitt verdisett og det jeg står for, veldig enkelt, sier Hareide.

- Kunne fått ned aborttallene

- Kjell Ingolf Ropstad og andre på «blå side» brukte abortsaken og muligheten for å endre den sammen med regjeringspartiene som et hovedargument i debatten. Fylkesledere i KrF har i ettertid anklaget Ropstad for å sluke åtet fra Erna Solberg fått. Hva tenker du?

- Jeg tenker at høyresiden valgte å kjøre den saken, og det må være lov i en valgkamp som jo dette var.

Kjell Ingolf og jeg har snakket godt sammen hele veien. Jeg hadde mine gode saker, og han hadde sine. Det var jo også med på å vise veivalget, forskjellen på de to alternativene. Jeg visste jo at man går ikke til Ap hvis man vil få endret abortloven. Men jeg visste også at vi kunne få ned aborttallene med 4000 gjennom den planen vi var enige med Sp og Ap om.

Jeg skulle gjerne fått til en bred debatt om abortloven, for den er jo skrevet på 70-tallet med en helt annen teknologi, og noen av paragrafene er diskriminerende. Men for meg var det viktigere å gjøre noe med realitetene enn symbolene, sier Hareide.

- Familien viktigere enn politikken

Tirsdag i uka før landsstyremøtet 28. september fortalte han kona Lisa om hvilket råd han ville gi partiet.

- Hun ble begeistret og sa det var riktig. Jeg sa til henne at dersom jeg ikke vinner dette, da må andre lede partiet, ikke for å svikte partiet, men fordi det blir feil at jeg er kaptein på laget. Da sa Lisa: «Dette blir en vinn vinn-situasjon. Enten vinner vi det som er best for partiet, eller så vinner vi deg», forteller Hareide.

Så om han mister partilederjobben, har han noen hjemme som er enda viktigere for han enn politikken. Han har vært leder i snart åtte år. På de åra har Hareide giftet seg og fått to barn. Det å ha en topplederjobb har en pris.

LØPER HJEM: Knut Arild Hareide er skuffet over at KrF valgte å gå en annen vei enn han ønsket. Etter alt gå dømme går KrF i regjering, og han går av som partileder. Oppsiden er at han får mer tid hjemme med familien. Foto: Lars Eivind Bones
LØPER HJEM: Knut Arild Hareide er skuffet over at KrF valgte å gå en annen vei enn han ønsket. Etter alt gå dømme går KrF i regjering, og han går av som partileder. Oppsiden er at han får mer tid hjemme med familien. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- Jeg ser fram til å få et roligere liv. Jeg er selvsagt skuffet og kjenner på en sorg. Politikken er viktig, men noe er enda viktigere: Troen min, som har gitt meg styrke og perspektiv, og familien. Når du får barn, får du noen du blir mer glad i enn deg selv. Og politikere er gjerne glade i seg selv, jeg også er i den kategorien.

Valgkampen 2017 var veldig tung. Vi var utydelige, og jeg var utydelig. Jeg var på mitt bunnivå. Da er det godt å komme hjem og ha noe annet enn politikken. Og så har jo KrF et fantastisk menneskesyn som sier at du er 100 prosent perfekt som du er, også partiledere, sier Hareide.

- Skal gjøre mitt

Det har vært ekstreme uker. Han har hatt media rundt seg fra morgen til kveld. Nå merker han allerede at fokuset er mer på nestlederne, som skal forhandle regjeringsplattform.

- Det er litt befriende. Det sitter ofte journalister i gangen utenfor kontoret, og før har det gjort at jeg har kommet en halvtime eller en time seinere hjem. Nå ønsker de meg god tur hjem, sier Hareide sorgmuntert.

- Så du er i ferd med å bli avtroppende?

- Det mener jeg er riktig også. Hva sier de om amerikanske presidenter på vei ut, «lame duck»? Jeg har jo meldt at jeg trer til side når regjeringserklæringen er klar. Det er rett for partiet. Jeg skal gjøre mitt for at det skal lykkes.

- Du håper ikke innerst inne at forhandlingene skal strande slik at du kan fortsette som leder og forhandle med Sp og Ap?

- Jeg har utfordret partiet på et ekstraordinært landsmøte til å gjøre et valg. Partiet har tatt dette valget, og da må jeg ha respekt for det, og håper det lykkes. Om jeg hadde vunnet, hadde det heller ikke blitt noen dans på roser. Men du må ha en leder som tror på prosjektet når du skal inn i tøffe forhandlinger, sier Hareide.