VERDT Å VENTE:  KrF-veteranen Trude Brosvik, fylkesleder i Sogn og Fjordane, hadde håpet at KrF skulle vente med valg av politisk retning. Foto: Gunnar Ringheim /Dagbladet
VERDT Å VENTE:  KrF-veteranen Trude Brosvik, fylkesleder i Sogn og Fjordane, hadde håpet at KrF skulle vente med valg av politisk retning. Foto: Gunnar Ringheim /DagbladetVis mer

KrFs vedtak om valgsamarbeid i 2017

Ønsket å holde Ap-døra på gløtt

- Jeg har kjempet for at vi skulle holde det åpent litt lenger, sier fylkesleder Trude Brosvik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den tidligere Gulen-ordføreren har full respekt for landsstyrets vedtak om å søke samarbeid med Høyre og Venstre etter stortingsvalget neste høst.

- Vi har hatt en fin, åpen og respektfull debatt der landsstyredelegatene har vært opptatt av å finne løsninger som vi tror på, som gir oss energi og mest mulig politisk gjennomslag, sier Trude Brosvik, fylkesleder i Sogn og Fjordane.

LANDSSTYREMØTE: KrFs partileder, Knut Arild Hareide, sier partiet hans vil arbeide for en regjering med så mange som mulig av sentrumspartiene og Høyre. Partiet vil ikke i regjering med Frp. Vis mer

Lever godt med vedtaket

Hun understreker overfor Dagbladet at hun ikke fikk det helt som hun ville.

- Jeg har kjempet for at vi skulle holde det åpent litt lenger. Nå har vi valgt Høyre og Venstre som førsteprioritet. Jeg ser jo at størsteparten av partiorganisasjonen var der, det lever jeg godt med, sier Brosvik.

Avstand til Frp

Hun understreker at det for henne har vært viktig å foreta en tydelig avgrensning mot Fremskrittspartiet.

- Flest mulig sentrumspartier, slik at det er Høyre som må velge. Så er det en åpning for å søke andre samarbeidspartier hvis dette ikke blir noe av. Det vedtaket lever jeg godt med, sier Trude Brosvik.

Heller opposisjon

I det fjerde og siste punktet i landsstyrevedtaket, heter det:

«Dersom et regjeringssamarbeid sentrum/Høyre ikke er mulig etter valget, må KrF søke andre gjennomslag for vår politikk og mest sannsynlig velge opposisjon.»

Kjell Ingolf Ropstad svarer slik på spørsmål om dagens vedtak utelukker et regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet:

- Vi er opptatt av det vi ønsker, så sier vedtaket at vi etter valget må se på alternativene. Det er mer sannsynlig at vi går i opposisjon enn i regjering med Arbeiderpartiet, sier Kjell Ingolf Ropstad.

Distriktspolitikk

Fylkesleder Trude Brosvik er klar på hva som er vanskeligst i et samarbeid med sentrum/Høyre.

- Jeg tror at vi kan få til mye, men vi må være veldig tydelige på distrikts- og landbrukspolitikken. Der må KrF lede an.

- Jeg opplever at KrF har mye god politikk på disse områdene, men at vi i samarbeidet med Frp og Høyre har hatt vanskelige kår. I nye forhandlinger må vi få mer gjennomslag, sier Trude Brosvik.

Krevende Høyre

Hun mener det ikke bare er Frp som er utfordringen.

- Høyre kan også være krevende, det har vi ikke glemt fra forhandlingene med dem under Bondevik-regjeringen, sier Trude Brosvik.