ÅSTED: Politiet markerer ved et våpen som ligger utenfor leiligheten der Joakim Ophaug Røksland ble funnet drept. Politiet mener Røksland døde av stikkskader, etter at han kom for å hente den drapssiktede 19-åringen i hans leilighet på Ime i Mandal onsdag morgen. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet
ÅSTED: Politiet markerer ved et våpen som ligger utenfor leiligheten der Joakim Ophaug Røksland ble funnet drept. Politiet mener Røksland døde av stikkskader, etter at han kom for å hente den drapssiktede 19-åringen i hans leilighet på Ime i Mandal onsdag morgen. Foto: Sondre Steen Holvik / DagbladetVis mer

Ønsket å reise til Irak for å kjempe mot IS

Den drapssiktede 19-åringen er siktet for å ha drept kameraten Joakim Ophaug Røksland (19).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet bekrefter i dag i en pressemelding at de gjennomførte samtaler med den drapssikte 19-åringen fra Mandal i begynnelsen av april, etter at 19-åringen hadde ytret ønske om å reise til Irak for å kjempe mot IS.

19 åringen ble i går varetektsfengslet i fire uker, siktet for å ha drept kameraten Joakim Ophaug Røksland (19) onsdag.

Mottok bekymringsmelding -Politiet kan bekrefte at vi i begynnelsen av april mottok bekymringsmelding på at den siktede i forbindelse med drapssaken i Mandal har ønsket å reise til Irak for å kjempe mot IS. Politiet gjennomførte da en bekymringssamtale og fikk ham til å avstå fra å reise. Siden har politiet og helsevesen hatt oppfølging av ham. Det er ingenting i samtaler eller oppfølging som gav oss noen varsler på dette som nå har skjedd, sier Arne Sundvoll, politioverbetjent i Agder politidistrikt.  

Den drapssiktede skal ha vært svært våpeninteressert. Da han ble pågrepet omtrent en mil fra åstedet, var han kledd i militærklær. Han brukte også et automatvåpen til å true til seg en bil fra parkeringsplassen utenfor sitt eget hjem etter drapet. Dette våpenet skal ikke ha vært funksjonelt, men bruikt til å skyte løsammunisjon.

Den siktede ble i går varetektsfengslet i fire uker. Han ble i går kveld overført fra fengsel til psykiatrisk avdeling på Sørlandet sykehus.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Både drapsofferet og den drapssiktede er 19 år, og var avgangselever ved Mandal videregående skole.

En nabo fortalte i går dagbladet om både forløpet og etterspillet etter drapet på Ime.

Naboen så Røksland komme kjørende til den drapssiktede 19-åringens leilighet ved 09.30-tiden onsdag.

Stusset på parkering - Han (Røksland) med den røde Fiestaen har vært her for å hente ham hver morgen, så han oppfattet jeg som en god kamerat. Vanligvis kommer han før ni, og så pleier han (den drapssiktede 19-åringen) å komme ut og sette seg i bilen, og så kjører de.

Men sånn var det ikke onsdag, sier naboen.

- Jeg var tilfeldigvis ute, for jeg skulle ut og handle. Da kom bilen kjørende. Det var vel rundt klokka 09.30. I dag parkerte han, det stusset jeg på, for han pleier bare å plukke ham opp (den drapssiktede), og kjøre videre.

Hva som gjorde at Joakim Ophaug Røksland onsdag morgen gikk inn i leligheten til den drapssiktede 19-åringen, er blant politiet nå undersøker. Han kom ikke ut derifra i live.

Politiet mener at den drapssiktede 19-åringen stakk ham i hjel, før han truet til seg bilnøkler fra folk ute på parkeringsplassen, og forlot åstedet.

19-åringen har i avhør innrømmet å ha drept kameraten.

DREPT:  Joakim Ophaug Røksland (19)
DREPT: Joakim Ophaug Røksland (19) Vis mer