ÅSTED: Politiet markerer ved et våpen som ligger utenfor leiligheten der Joakim Ophaug Røksland ble funnet drept. Politiet mener Røksland døde av stikkskader, etter at han kom for å hente den drapssiktede 19-åringen i hans leilighet på Ime i Mandal onsdag morgen. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet
ÅSTED: Politiet markerer ved et våpen som ligger utenfor leiligheten der Joakim Ophaug Røksland ble funnet drept. Politiet mener Røksland døde av stikkskader, etter at han kom for å hente den drapssiktede 19-åringen i hans leilighet på Ime i Mandal onsdag morgen. Foto: Sondre Steen Holvik / DagbladetVis mer

Ønsket å reise til Irak for å kjempe mot IS

Den drapssiktede 19-åringen er siktet for å ha drept kameraten Joakim Ophaug Røksland (19).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet bekrefter i dag i en pressemelding at de gjennomførte samtaler med den drapssikte 19-åringen fra Mandal i begynnelsen av april, etter at 19-åringen hadde ytret ønske om å reise til Irak for å kjempe mot IS.

19 åringen ble i går varetektsfengslet i fire uker, siktet for å ha drept kameraten Joakim Ophaug Røksland (19) onsdag.

Mottok bekymringsmelding -Politiet kan bekrefte at vi i begynnelsen av april mottok bekymringsmelding på at den siktede i forbindelse med drapssaken i Mandal har ønsket å reise til Irak for å kjempe mot IS. Politiet gjennomførte da en bekymringssamtale og fikk ham til å avstå fra å reise. Siden har politiet og helsevesen hatt oppfølging av ham. Det er ingenting i samtaler eller oppfølging som gav oss noen varsler på dette som nå har skjedd, sier Arne Sundvoll, politioverbetjent i Agder politidistrikt.  

Den drapssiktede skal ha vært svært våpeninteressert. Da han ble pågrepet omtrent en mil fra åstedet, var han kledd i militærklær. Han brukte også et automatvåpen til å true til seg en bil fra parkeringsplassen utenfor sitt eget hjem etter drapet. Dette våpenet skal ikke ha vært funksjonelt, men bruikt til å skyte løsammunisjon.

Den siktede ble i går varetektsfengslet i fire uker. Han ble i går kveld overført fra fengsel til psykiatrisk avdeling på Sørlandet sykehus.

Både drapsofferet og den drapssiktede er 19 år, og var avgangselever ved Mandal videregående skole.

En nabo fortalte i går dagbladet om både forløpet og etterspillet etter drapet på Ime.

Naboen så Røksland komme kjørende til den drapssiktede 19-åringens leilighet ved 09.30-tiden onsdag.

Stusset på parkering - Han (Røksland) med den røde Fiestaen har vært her for å hente ham hver morgen, så han oppfattet jeg som en god kamerat. Vanligvis kommer han før ni, og så pleier han (den drapssiktede 19-åringen) å komme ut og sette seg i bilen, og så kjører de.

Men sånn var det ikke onsdag, sier naboen.

- Jeg var tilfeldigvis ute, for jeg skulle ut og handle. Da kom bilen kjørende. Det var vel rundt klokka 09.30. I dag parkerte han, det stusset jeg på, for han pleier bare å plukke ham opp (den drapssiktede), og kjøre videre.

Hva som gjorde at Joakim Ophaug Røksland onsdag morgen gikk inn i leligheten til den drapssiktede 19-åringen, er blant politiet nå undersøker. Han kom ikke ut derifra i live.

Politiet mener at den drapssiktede 19-åringen stakk ham i hjel, før han truet til seg bilnøkler fra folk ute på parkeringsplassen, og forlot åstedet.

19-åringen har i avhør innrømmet å ha drept kameraten.

DREPT:  Joakim Ophaug Røksland (19)
DREPT: Joakim Ophaug Røksland (19) Vis mer