Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ønsket at han ville bli kjent utilregnelig

Anders Behring Breiviks tidligere stefar sier det ville vært lettere om Breivik hadde blitt kjent utilregnelig.

VANSKELIG: Anders Behring Breiviks tidligere stefar var forberedt på at Breivik kunne bli erklært tilregnelig. Her er Breivik i retten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
VANSKELIG: Anders Behring Breiviks tidligere stefar var forberedt på at Breivik kunne bli erklært tilregnelig. Her er Breivik i retten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er jo helt ubegripelig at et friskt menneske kan gjøre noe så forferdelig, sier Tore Tollefsen (75).

Han sier at han likevel var forberedt på at den tidligere stesønnen ville bli kjent tilregnelig, og at han på forhånd antok at dommen ville få et slikt utfall, skriver VG.

- Han har fremstått som en velartikulert og oppegående mann i retten. Lite har tydet på at det dreier seg om en syk mann, sier han.

Seks år Tollefsen ble kjent med Anders Behring Breivik da han var tolv år. Ettersom Breivik hadde lite kontakt med sin egen far på denne tiden, fungerte Tollefsen som en slags reservepappa for Breivik i seks år. Nå bor 75-åringen i Thailand og har fulgt med litt, selv om han også har forsøkt å distansere seg fra saken.

- Jeg har holdt meg oppdatert og fulgt med i alle fall et par ganger i uken. Men jeg ble så vanvittig skuffet over Anders, sier han.

Tollefsen kjente stesønnen som en snill gutt. Han ble derfor svært overrasket over at det virkelig var hans egen tidligere stesønn som sto bak terrorangrepene i Norge 22. juli i fjor. Da han var i Norge i sommer, vurderte han å besøke Breivik i fengselet, men slo det fra seg.

- Hva har du gjort? - Jeg vurderte å reise dit og spørre ham: Hva i all verden er det du har gjort? Men det hadde vel vært nytteløst. Han hadde vel bare fortalt meg om disse ideologiene sine, sier Tollefsen.

Også Breiviks far fulgte domsopplesningen på nett-TV, fra sin bolig i Frankrike. Ifølge VG ønsker han ikke å si noe verken om utfallet av dommen eller om hva han synes om at sønnen ikke ville anke.

- Jeg følger med, var Jens Breiviks sparsomme kommentar fredag.

Ragnhild Torgersen, som er bistandsadvokat for Breiviks mor, sier til Dagbladet at moren ikke kommer til å kommentere dommen.

- Jeg var i kontakt med henne på forhånd. Da ble vi enige om at vi ikke kommenterer dommen uansett utfall, sier hun.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media