Tolv drept i skyting i Virginia Beach

Ønsket god dag og pusset tenna. Så drepte han kollegaene

De berørte avslører flere detaljer om massakren i et kommunesenter i Virginia Beach.

TRAGEDIE: Den amerikanske byen Virginia Beach ble rammet av en tragedie natt til lørdag. Tolv personer ble drept da en kommuneansatt åpnet ild på arbeidsplassen. Foto: Kristen Zeis/The Virginian-Pilot via AP
TRAGEDIE: Den amerikanske byen Virginia Beach ble rammet av en tragedie natt til lørdag. Tolv personer ble drept da en kommuneansatt åpnet ild på arbeidsplassen. Foto: Kristen Zeis/The Virginian-Pilot via APVis mer

Mannen identifisert som DeWayne Craddock (40) åpnet ild i kommunesenteret han jobbet på i delstaten Virginia i USA natt til lørdag norsk tid.

Han rakk å drepe tolv kollegaer før han selv ble drept i en lengre skuddveksling med politiet. På pressekonferansen refererte politiet til ham som «den trettende» av de som hadde mistet livet. Ytterligere fire personer ble skadd.

Craddock var en ingeniør som jobbet med infrastruktur i Virginia Beach, og jobbet ved kommunesenteret i 15 år. Politiet har ikke gått ut med noe motiv for handlingen, og ifølge New York Times skal han ikke ha pekt seg ut noen spesielle ofre.

Flere av de 400 personene som jobber på kommunesenteret - og overlevde masseskytingen - avslører nå detaljer om de grufulle minuttene som utspant seg fredag ettermiddag amerikansk tid.

11 DREPT: Seint fredag kveld norsk tid varslet politiet i Virginia Beach, delstaten Virginias største by, om en skyteepisode på et kommunesenter i byen. Video: CNN Vis mer

Ønsket god dag

Ifølge CNN skal Craddock ha tatt seg tid til å pusse tenna på jobb kort tid før han åpnet ild mot kollegaene. På badet skal han ha snakket med en kollega ved navn Joseph Scott.

- Jeg sa «hei, hvordan går det?» Og han sa han hadde det fint. Jeg spurte om han hadde noen planer for helga, og han sa «nei». Jeg sa «vel, ha en fin dag», og han sa det samme til meg, sier Scott til kanalen.

Scott gikk så hjem. Han mener han ikke ikke så noe som kunne forespeile det som skulle utarte seg noen minutter seinere.

- Jeg kommer sikkert til å få høre alle mulige ting om ham. Men jeg likte ham. Jeg jobbet med ham. Han var en god person. Da vi var sammen, snakket vi om familie, venner og ting vi gjorde, steder vi skulle reise og slike ting.

DE DREPTE: Disse tolv mistet livet i skytingen i Virginia Beach. Foto: Courtesy City of Virginia Beach via AP
DE DREPTE: Disse tolv mistet livet i skytingen i Virginia Beach. Foto: Courtesy City of Virginia Beach via AP Vis mer

Familien kondolerer

Familien til DeWayne har i en offentlig uttalelse uttrykt medfølelse med de berørte i massakren.

- Vi kondolerer. Vi er i sorg over tapet av vår elskede. Nå ønsker vi å fokusere på ofrene og livene som er gått tapt under den tragiske hendelsen. Vi tenker på og ber for familiene som har mistet noen de er glad i, og for de som er på sykehuset.

Megan Banton jobbet som assistent på kommunesenteret. Hun forteller til The Guardian at hun barrikaderte seg inne på et kontor sammen med rundt 20 andre kollegaer, før hun ringte nødnummeret.

- Vi gjorde det vi kunne for å få folk i trygghet. Vi var livredde. Det føltes uvirkelig, som i en drøm. Du er bare livredd, alt du hører er skudd, sier hun.

De drepte

Craddock skal ha hatt med seg flere våpen inn på kommunesenteret, og flere skal ha blitt beslaglagt i hans hjem.

På en pressekonferanse lørdag offentliggjorde politiet navnene på de tolv drepte:

Laquita C Brown, Tara Walsh Gallagher, Mary Louis Gayle, Alexander Mikhail Gusev, Katherine A Nixon, Richard H Nettleton, Christopher Kelly Rapp, Ryan Keith Cox, Joshua A Hardy, Michelle Langer, Robert Williams og Herbert Snelling.

De fire skadde er ikke navngitt. Det er heller ikke en politimann som var blant de skadde, som skal ha blitt reddet av den skuddsikre vesten han hadde på seg.