Ønsket lykke til med ramadan:
- Spesielt ille i Norge

Det som skulle være en hyggelig melding til muslimske følgere, har blitt et mareritt for Høyre. Nå ber de folk ta seg sammen.

HETS: Høyres Facebook-side flommet over av hets og hat mot muslimer da de ønsket lykke til med ramadan. Foto: Høyre/skjermdumper
HETS: Høyres Facebook-side flommet over av hets og hat mot muslimer da de ønsket lykke til med ramadan. Foto: Høyre/skjermdumper Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I en undersøkelse utført av Holocaust-senteret i 2017 kom det fram at 34 prosent av nordmenn har utpregede fordommer mot muslimer.

Halvparten støttet påstanden om at «muslimer har selv mye av skylden for økende muslimhets». Fire av ti støtter påstanden «muslimer vil ikke integreres i det norske samfunnet», og svarer bekreftene på påstanden «muslimer utgjør en trussel mot norsk kultur»

Likevel, Høyre ble overrasket da de ønsket sine muslimske følgere på Facebook lykke til med ramadan, da den muslimske fastemåneden startet søndag.

Her er noen av kommentarene som kom på Høyres Facebook-side - fra ekte profiler med bilde og fullt navn. De er nå slettet:

 • «Lykke til med hva?? Sprenge noen i lufta?» (Innlegget fikk ti «likes» før Høyre rakk å slette det.)
 • «Jeg trenger boksehansker» (14 likes før Høyre rakk å slette)
 • «Å gratulere tilhengere av den Totalitære Krigs Ideologien Islam, som ønsker å utrydde alle oss i den Siviliserte Vest-verden...
  Et hån mot alle dem som ofra livet liv og helse i kampen mot Adolf Hitler og Nazismen!!
  Å tillate en ny Totalitær Ideologi å få fotfeste i Norge, slik som Erna Solberg gjør...Er faktisk landsforræderi etter min mening!!
  /mvh
  *fullt navn*»

Sårer

- Vi må bli rausere med hverandre. Det at vi i Høyre ønsker lykke til med ramadan, burde ikke få fram denne typen reaksjoner, sier Saida Begum, ordførerkandidat for Høyre i Oslo.

Begum er selv muslim og får sin dose med hets, selv om hun vet at andre har det langt verre. Under ramadan faster hun når det lar seg kombinere med forpliktelsene som politiker og ordførerkandidat.

- Man må ha en solid dose med selvdisiplin, så jeg beundrer veldig de som klarer det i 30 dager. Jeg er nok ikke blant dem som klarer å faste alle dager, men jeg prøver når jeg har kortere arbeidsdager eller fri, sier Begum.

- Sårer kommentarene på nettet deg?

- Noe av det. Hvis jeg har hatt en dårlig dag og leser at jeg skal snikislamisere Oslo, at Oslo kan få en ordfører som ikke er norsk ... Selvfølgelig er jeg norsk! Jeg er født og oppvokst her.

- Den type kommentarer sårer, jeg skulle ønske at vi i 2019 hadde kommet lenger enn det, sier Saida Begum.

IRN kjente til hetsen

Vi ringer Yasir Ahmed, informasjonsansvarlig i Islamsk Råd Norge (IRN). Han avbryter oss når vi forklarer hva saken handler om. Han kjenner den allerede.

- Jeg har selv fått mange skjermdumper fra Høyres Facebook-side. Jeg blir overrasket og bekymret. Det er så mye hat der ute - at Høyre ønsker god ramadan til muslimer er en høflig gest, sier Ahmed, som mener problemet er spesielt stort i Norge.

- Folkevalgte i land vi vanligvis sammenlikner oss med, som Canada, England, Australia, ønsker også muslimer god ramadan. Men der har man ikke sett at det har vært så mye hets mot statsministeren eller et parti. Vi ser at det kommer spesielt krasse kommentarer i Norge. Vi er bekymret for hvorfor det er sånn, sier Ahmed.

Hets og hatretorikk

Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner gikk i vår ut mot hatkommentarer på nettstedet Resett. Han føler nok en gang behov for å si fra.

- Vi sier ofte at man må ta ansvar for det offentlig ordskiftet, derfor mener jeg også at det er viktig å si tydelig ifra om at det som kom i kommentarfeltet ikke er greit og jeg kommer til å fortsette å si ifra, sier Sanner.

Høyre har ikke politianmeldt noen i forbindelse med ramadan-posten, men har gjort det tidligere. De ser at det er spesielt innlegg eller saker om religion, og da spesielt islam, som setter sinnene i kok. De bruker store ressurser på å slette innlegg og svare på innlegg.

- Når vi ønsker noen lykke til med en religiøs høytid handler det om respekt og om normal høflighet. Det er trist at det møtes med hets og hatretorikk. Vi har ytringsfrihet og religionsfrihet i Norge, og vi må klare å ha en offentlig debatt og et kommentarfelt hvor vi respekterer hverandre, sier Jan Tore Sanner.

Vi spør Saida Begum om folk er redde for muslimer.

- Det er sikkert flere årsaker. Jeg skal ikke tolke hva som ligger bak det som skjer i kommentarfeltet. Noe av det er ren hets. Det skal ikke definere debattklimaet og hva som skal være lov å si. Uavhengig av hvor mange sånne kommentarer som kommer, vil ikke jeg slutte å ønske folk lykke til med ramadan, eller ønske folk en god vaisakhi, eller si god hanukkah. Hets skal ikke definere oss og samfunnsklimaet, sier Begum.

- Muslimer uønsket

Heller ikke Yasir Ahmed tror årsaken til hetsen er at folk er redde.

- Jeg vil ikke si de er redde, men kanskje muslimer anses som uønsket i samfunnet. De tror kanskje muslimer skal ta over Europa, at man skal innføre sharialover og så videre. Men dette er jo ikke tilfelle. Hvis jeg skal spekulere, vil jeg tro de mener at muslimer er uønsket eller er en trussel mot norske verdier.

- Mange muslimske land styres etter det som står langt fra det vi regner som norske verdier, som likestilling og ytringsfrihet. Kan det ha noe med saken å gjøre?

- Det kan godt hende, men hvis enkelte muslimske land har politikere som ikke har ytringsfrihet, så har ikke det noe med islam å gjøre. I Pakistan har den nye statsministeren ønsket kristne god påske, det skjer en endring på det området. Men vi må skille mellom det politikerne gjør og islam. Hvis et muslimsk land har begrensninger i ytringsfriheten, så har ikke det noe med islam å gjøre. Islamske lover fremmer ytringsfrihet og likestilling, og islam er tydelig på at man respektere lovene i landet du bor i.

- Har du en oppfordring til kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner?

- Det enkleste grepet man kan gjøre er å møte hat med å spre riktig kunnskap og dialog. Jeg vil anbefale Sanner å se på hvordan man kan løfte kunnskapen om islam og muslimer blant folk, sier Yasir Ahmed.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer