Ønsket muslimer god eid - da tok det fyr

Nok en gang ble det som skulle være en hyggelig hilsen til muslimske følgere nedrent av hets. - Dessverre en del av hverdagen for mange, sier Islamsk Råd Norge.

<strong>ERNA SOLBERG:</strong> Statsministeren ønsket muslimene til lykke med feiringen av eid. Foto: NTB Scanpix
ERNA SOLBERG: Statsministeren ønsket muslimene til lykke med feiringen av eid. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Muslimenes fastemåned ramadan er over, og muslimer verden over feirer i disse dager eid.

- Id er feiring, fellesskap og takknemlighet, sammen med familie og de man er glad i. God id - id Mubarak, sier statsminister Erna Solberg i en video lagt ut på hennes Facebook-side tirsdag, for å gratulere landets muslimer med feiringen.

Da tok det fyr i kommentarfeltet. Når Dagbladet går gjennom kommentarene onsdag formiddag er mye ryddet opp, men fremdeles finnes utsagn som «Jeg kan ikke følge Høyre lenger da jeg blir uvel av disse hyllingene av islam.»

RAMADAN: Det gikk helt etter planen da Dagbladets reporter skulle prøve å faste under Ramadan. Reporter/video: Malene Storrusten Vis mer

- Kommer aldri til å slutte

- Selv om det er flest hyggelige meldinger, gode spørsmål og uenighetspunkt, opplever vi også at enkelte uttrykker seg på en uakseptabel måte på Facebook. Det gjør at andre ikke ønsker å delta i debattene som foregår, skriver Erna Solberg i en e-post til Dagbladet.

Hun bekrefter at det har vært hets og sjikane som har gått langt over streken for hva hun aksepterer i sine kommentarfelt.

- Ytringsfriheten er en bærebjelke i det norske demokratiet og man må tåle en skarpt formulert debatt, særlig gjelder det oss som har valgt et liv i offentligheten. Likevel skal ingen måtte tåle hat, trusler eller sjikane, sier hun.

- Hadde dere forventet det? Hvilke refleksjoner gjorde dere i forkant?

- Jeg kommer likevel aldri til å slutte å gratulere nordmenn i forbindelse med feiringen av deres religiøse høytid, enten om de er jøder, kristne, muslimer eller tilhører en annen religion.

Politisk rådgiver for Erna Solberg, Peder Egseth, har ikke oversikt over omfanget av hetsen, men bekrefter at det har vært en betydelig jobb å gå gjennom.

- Vi har ikke et eksakt tall på hvor mange kommentarer som er skjult på grunn av sjikane eller hets, men det har dessverre blitt en del, selv om terskelen for å skjule kommentarer er høy.

- Hva statsministeren noen tanker om hva man gjøre med tonen i kommentarfeltene?

- Vi må alle fortsette å ta til motmæle. Ytringsfrihet er en viktig forutsetning for et velfungerende demokrati, men splittende debatt, hets og hat skremmer viktige stemmer bort fra debatten. Da må vi varsle ifra om at slik skal vi ikke ha det i Norge, sier Solberg.

Sårer

Det samme skjedde for en knapp måned siden, da Høyre ønsket lykke til med fasten.

«Lykke til med hva? Sprenge noen i lufta?», var en av kommentarene som rakk å sanke ti likes før partiet rakk å slette det.

Ordførerkandidat for Høyre i Oslo, Saida Begum, er selv muslim og faster når det lar seg kombinere med forpliktelsene hun har som politiker. På spørsmål om kommentarene sårer henne, er svaret ja.

- Noe av det. Hvis jeg har hatt en dårlig dag og leser at jeg skal snikislamisere Oslo, at Oslo kan få en ordfører som ikke er norsk … Selvfølgelig er jeg norsk! Jeg er født og oppvokst her, sa hun til Dagbladet i mai.

- Den type kommentarer sårer, jeg skulle ønske at vi i 2019 hadde kommet lenger enn det.

- En del av hverdagen

Yasir Ahmed, informasjonsansvarlig i Islamsk Råd Norge (IRN), er ikke overrasket over hetsen.

- Det er en dessverre en del av hverdagen for mange muslimer, sier han, og fortsetter:

<strong>FRUSTRERT:</strong> Yasir Ahmen synes det er trist at dette skjer i 2019. Foto: Islamsk Råd Norge
FRUSTRERT: Yasir Ahmen synes det er trist at dette skjer i 2019. Foto: Islamsk Råd Norge Vis mer

- Det er veldig trist at mange i 2019 er så stor mangel på kunnskap at mange går løs på en hyggelig hilsen. De ville aldri turt å si det ansikt til ansikt mot en muslim. Vi er nødt til å styrke dialogen og kunnskapen for å bekjempe hets, ikke bare mot muslimer, men mot alle minoriteter som opplever dette.

Organisasjonen har i flere år etterspurt en konkret handlingsplan mot muslimhets og hatkriminalitet, og de opplever at regjeringen har begynt å få opp øynene for behovet. I 2018 ble det registrert 455 anmeldelser med etnisk tilhørighet og 112 med religion som hatmotiv, ifølge tall fra Politidirektoratet. De bemerker selv at det er få anmeldelser på hatkriminalitet i sosiale medier, og tar høyde for store mørketall.

På tross av hetsen, er Ahmed ikke i tvil om at det var riktig av statsministeren å legge ut videoen.

- Hun er statsminister for alle. Mange muslimer har satt pris på hilsenen, og jeg vil takke henne på vegne av det muslimske samfunnet i hele landet, sier han.

- Må ta til motmæle

Også Ap-leder Jonas Gahr Støre og kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner ønsket muslimene til lykke med feiringen.

Vi kunne trengt en Rusken-opprydding i politikken først

Vi kunne trengt en Rusken-opprydding i politikken først

Medier 24 gjengir følgende kommentar som var å finne under Sanners innlegg:

«Jan Tore Sanner, du er en ignorant. Du er ikke med på å definere Norge. Du er i ferd med å avdefinere Norge. Du er en sann femtekolonist, et skammelig og lite menneske som bør plasseres nederst i venstre hjørne i Norgeshistorien, reservert for mennesker som gjorde sitt ytterse for å utslette Norge som nasjon».

I en kommentar til hetsen sier Sanner, i likhet med Solberg, at det er viktig at folk tar til motmæle når tonen i kommentarfeltene blir for hard.

- Vi må alle fortsette å ta til motmæle. Ytringsfrihet er en viktig forutsetning for et velfungerende demokrati, men splittende debatt, hets og hat skremmer viktige stemmer bort fra debatten. Da må vi varsle ifra om at slik skal vi ikke ha det i Norge.

Under Støres innlegg kan kommunikasjonssjef Ingrid Langerud i Arbeiderpartiets partikontor fortelle at tonen var en helt annen. De har ikke sett seg nødt til å slette kommentarer, men har heller svart dem som kommer med kritiske innvendinger.

- Både Jonas og Arbeiderpartiet har nesten utelukkende fått positivt engasjement på våre hilsener. Vi jobber kontinuerlig med å følge med på debattene som pågår i våre kanaler og svare folk, og er bevisst på betydningen av å ha en tilstedeværelse i kommentarfeltene og fjerne uakseptable kommentarer, skriver hun i en tekstmelding til Dagbladet.

REAKSJONER: Flere nordmenn reagerer på Katie Hopkins uttalelser om forskjeller mellom Oslos øst- og vestkant. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet. LES HELE SAKEN HER: https://www.dagbladet.no/nyheter/latterliggjores-etter-oslo-ost-video/71107125 Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer