Ønsket seg penger til miljøvennlige boligtiltak

Men familien Gjølbergs økonomi påvirkes lite av statsbudsjettet. Sjekk din nye skatt.

INGEN STORE ENDRINGER: For Joachim Gjølberg (33), Magnus (3), Karin (1) og Maria Gjølberg (33) får ikke skatteendringene i statsbudsjettet noen stor betydning. Familien, som er ivrige boligbloggere, ønsket seg mer penger til enøk-tiltak i statsbudsjettet. 
Bildetekst:
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
INGEN STORE ENDRINGER: For Joachim Gjølberg (33), Magnus (3), Karin (1) og Maria Gjølberg (33) får ikke skatteendringene i statsbudsjettet noen stor betydning. Familien, som er ivrige boligbloggere, ønsket seg mer penger til enøk-tiltak i statsbudsjettet. Bildetekst: Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Avgiftene øker mest, mens skattenivået forandres lite i årets statsbudsjett. For familien Gjølberg utgjør skattekuttet 4600 kroner.

De ekstra tusenlappene blir likevel trolig spist opp av høyere avgifter og inflasjon, og hvis du får litt ekstra i lønningsposen.

—Det er ikke noe nytt som vil gjøre vår økonomi romsligere, men de fleste er kanskje fornøyde med at det ikke skjer noe dramatisk for dem i forbindelse med statsbudsjettet, sier Maria Gjølberg (33).

Penger til miljøtiltak
Statsbudsjettet slår ut omtrent på samme måte som i fjor for en barnefamilie, viser regnestykket som Norsk Familieøkonomi har satt opp for tobarnsfamilien fra Bærum, som består av Maria (33), Joachim (35) og barna Magnus (3) og Karin (1) (se nedenfor)

Maria ønsket seg mer støtte til enøktiltak over statsbudsjettet. Familien pusser for tida opp en stor enebolig, og blogger om prosjektene i Villa Hilton på Slependen.

— Mer støttetiltak for klimavennlig teknologi kunne fått oss til å velge det. Det handler om hva vi tar oss råd til nå, når store investeringer til jordvarme eller vannbåren varme kanskje ikke lønner seg før om 20 år, sier Gjølberg.

Lite skatteendring
—Det er ingen store overraskelser for en vanlig familie. Det ser lovende ut for denne familien ellers neste år. Det er ingen skatteskjerpelse, ingen indikasjoner på stor renteøkning, arbeidsledigheten er på et relativt lavt nivå og optimismen i næringslivet er tilbake, sier seniorrådgiver Gisle Høyland i Norsk Familieøkonomi.

Sjekk din skatt i 2011 med Dagbladets skattekalkulator.

For de fleste familier vil det ikke bli noen stor skatteendring. Fradragene på selvangivelsen justeres med noe mer enn prisstigningen: Personfradraget øker fra 42 210 til 43 600 kroner i klasse 1 mens minstefradragets øvre grense øker fra 72 800 til 75 150 kroner.

Justeringen av de to fradragene innebærer for de fleste om lag en tusenlapp lavere skatt enn om fradragene hadde stått uendret.

Barnehage
Flere punkter i budsjettet kan få innvirkning på økonomien din til neste år:

• Maksprisen på barnehage videreføres som i fjor, og regjeringen foreslår at den skal ned på sikt. Det slår positivt ut for familien Gjølberg.

—Når vi etter hvert får to stykker i barnehage, er det mye som går ut til det i løpet av et år. Men det som betyr mest for oss, er at kontantstøtten videreføres, slik at vi kan ha ettåringen hjemme litt lenger, sier Maria Gjølberg.

Øker røyk- og alkoholavgiften
• Avgiftene på tobakk, snus og alkohol er de eneste avgiftene som øker i betydelig grad. Snusavgiften skal opp med 10 prosent, og tobakksavgiften med 5 prosent. I tillegg kommer prisstigning.

Etter flere år med forsiktig økning i alkoholavgiftene, vil regjeringen neste år ha en realprisøkning på 5 prosent.
• Forurensende alternativer får større avgifter. Engangsavgiften på biler med høye CO2-utslipp vil øke i 2011. Det blir også dyrere å ha oljefyring når grunnavgiften på mineralolje økes.

Eiendomsskatt kan påvirke
Også en endring i eiendomsskatten ble foreslått i statsbudsjettet: Kommunene kan neste år skattlegge all næringseiendom uten å måtte skrive ut generell eiendomsskatt for alle.

—Jeg håper dette ikke er et nytt skritt kommunene bruker for å innføre eiendomsskatt gradvis, men at det derimot kan lette økonomien i kommunene og gjøre presset på vanlige boliger mindre, sier Peter Batta, leder i Huseiernes Landsforbund.

—Vi er heldige som bor i en kommune som ikke har eiendomsskatt. Hvis det plutselig innføres, kan det utgjøre en veldig stor forskjell, sier Maria Gjølberg.