INGEN HJELM : På MDG sin valgbrosjyre, sykler stortingsrepresentant Rasmus Hansson og Oslo-listetopp Lan Marie Nguyen Berg uten sykkelhjelm. Foto: Miljøpartiet De Grønne i Oslo.
INGEN HJELM : På MDG sin valgbrosjyre, sykler stortingsrepresentant Rasmus Hansson og Oslo-listetopp Lan Marie Nguyen Berg uten sykkelhjelm. Foto: Miljøpartiet De Grønne i Oslo.Vis mer

Oooops! Ser du hva Hansson glemte her?

Legger seg langflat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sist fredag tok Morgenbladet et oppgjør med stigmaen mot hjelmbruk for syklister - og gjorde et poeng ut av at ingen politiker turte å la seg avbilde uten.

Journalisten må imidlertid ha gått glipp av valgkampbrosjyren til Miljøpartiet de Grønne i Oslo.

Den viser nemlig et bilde av stortingsrepresentant Rasmus Hansson og listetopp Lan Marie Nguyen Berg i Oslo avbildet syklende uten hjelm.

- Jeg vet overhodet ikke hvilken sammenheng bildet du snakker om er tatt i, og må be om å ringe deg tilbake, svarer Hansson kontant når Dagbladet slår på tråden om bildet.

Kort tid etter ringer han tilbake, og innrømmer at han har gått i baret:

- Jeg vil gratulere til den observante leseren som har knepet oss. Jeg legger meg så klart langflat. Vi burde selvfølgelig passe på å bli avbildet med hjelm i en kampanje som dette, sier han.

Bruker sykkelhjelm Han bedyrer at både han og Nguyen Berg bruker sykkelhjelm når de ferdes i trafikken til vanlig - selv om han innrømmer at han bevisst bryter «hjelmpåbudet» når han sykler på turer i Nordmarka.

- Bildet er tatt da Lan og jeg ble bedt om å sette oss på en sykkel i Spikersuppa for å få tatt noen illustrasjonsbilder. Sykkelturen varte de tjue meterne det tok å ta bildet, forklarer han.

Minefelt Bjørn Gabrielsen, som er forfatter, DN-kommentator, og ivrig sykkelentusiast, mener stigmaen om hjelmbruk gjør at folk sykler mindre.

- Det finnes noen minefelt der ute. Det er abort, vaksine og ME, det er Israel og Palestina og et par andre temaer. Du aner ikke hvor eksplosive de er. Sykkelhjelm er et av dem. Jeg skrev noe om det en gang, nevnte det så vidt en passant. Jeg har sjelden møtt så mye motbør. Det trigget folk noe helt enormt, sier han til Morgenbladet.

Ingen har på den norske debattarenaen tatt til orde for at bruk av sykkelhjelm er bare tull - men ikke alle er enig i at den bestandig må være på. 

- Det mest irriterende med hjelmbruk er at det sender signal om at sykling er farlig. Det kan være farlig, hvis man sykler fort og med høy risiko. Men vanlig sykling er ikke farligere enn å jogge, sier driver Aslak Moe av butikken Oslo Transportsykkel til Morgenbladet.
Han mener folks opptatthet av hjelmbruk, kan skyldes at vi lever i en tid hvor sportssykling er blitt en trend.

-  Hjelm symboliserer også ansvar og myke verdier. Det er litt som å ikke gå på rød mann når det er barn til stede. Det er ikke ulovlig, men man kan bli sett på som ansvarsløs og barneuvennlig hvis man gjør det, sier han til avisa.

- Må passe på Hansson innrømmer at han ble litt stressa da han skjønte at han var blitt fersket i å droppe hjelm 

- Føler du, som politiker, at det er en stigma rundt bruk av sykkelhjelm?

- Denne saken viser at man, hvis man har et kjent fjes, nok må passe på å ta på hjelmen.