KLARER IKKE Å VENTE: Det ser ut til at langt flere enn antatt går av med pensjon før de fyller 67 år. Foto: Scanpix
KLARER IKKE Å VENTE: Det ser ut til at langt flere enn antatt går av med pensjon før de fyller 67 år. Foto: ScanpixVis mer

Ooops, vi pensjonerer oss for tidlig

Langt flere enn ventet tar ut pensjon før de fyller 67 år. Det kan bli dyrt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra nyttår ble pensjonssystemet lagt om, blant annet slik at man fra 62 år kunne ta ut full pensjon samtidig som man fortsatt i full jobb.

Politikerne er blitt stadig mer bekymret for en utvikling der det blir flere eldre og færre i yrkesaktiv alder, og målet med reformen var derfor å få folk til å stå lenger i arbeid.

Milliardsprekk Regjeringen regnet med at de nye mulighetene i første omgang ville føre til merutgifter på 1,9 milliarder kroner, siden seks årskull ville få muligheten det året reformen ble innført, skriver Aftenposten.

Men da det reviderte budsjettet ble lagt fram i mai, viste statistikken at langt flere hadde benyttet anledningen. I stedet for 11.000 som var anslått, ble anslaget økt til 22.000 og kostnadene til 4,1 milliarder kroner.

Tall Aftenposten har fått fra Nav tyder på at antall tidligpensjonister var økt til over 24.000 ved utgangen av juni.

Dårligere veier? De nye tallene har ført til problemer og kan bety mindre penger til andre områder som samferdsel, kultur, skole, barnehager miljø og andre formål enn det regjeringen hadde lagt opp til.

På lengre sikt betyr det mindre økonomisk at mange tar ut pensjonen tidlig, siden det totale pensjonsbeløpet over en antatt livstid er likt, og pensjonistene vil få mindre i året senere.

Jobber litt likevel Det som imidlertid bekymrer er om mange av dem som tar ut tidligpensjon, også slutter å arbeide.

Da blir det større utgifter og mindre skatteinntekter, ifølge statssekretær Jan-Erik Støstad i Arbeidsdepartementet.

Foreløpig tyder tallene på at over halvparten blir stående i arbeid når de tar ut tidligpensjon, enten i heltid eller deltid.

(NTB)