Oops! Hadde visst bedøvelse likevel

Veterinær hadde middel i bagasjen. Dyrevernere raser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Isbjørnen fikk ikke en spesielt hyggelig velkomst da den ankom, mest sannsynlig med et drivende isflak, den islandske byen Skagafjördur på tirsdag.

Etter kort tid valgte politi og politiske myndigheter å ta den av dage med to rifleskudd. Det ble hevdet at det ikke var bedøvelsesmiddel å oppdrive på sagaøya da isbjørnen valgte å avlegge sitt besøk.

Islandsk lov tillater å skyte isbjørn dersom den er en trussel mot befolkningen eller deres husdyr. Det var argumentet som ble avgjørende denne gangen.

- Det var tåke i fjellene, og vi ville ikke miste ham av syne. Derfor skjøt vi så snart vi hadde ham på skuddhold, sa Petur Björnsson hos politiet i Sauðarkroki til avisa Morgunblaðið (mbl.is).

Lå klart i bagasjen
Men nå kommer det opplysninger om at det fantes bedøvelsesmiddel i nærheten av stedet der den 250 kilo tunge bjørnen valgte å legge til kai. Saken skaper debatt på vulkanøya.

- Jeg hadde til og med bedøvelsesmiddel i bagasjerommet i bilen min. Hadde bare bedøvelsesvåpenet blitt sendt med fly hadde det vært på plass innen en time, sier sjefsveterinær Egill Steingrímsson fra byen Blönduós til mbl.is.

Han er lite imponert over politiets avgjørelse om å skyte bjørnen på stedet. Da nyheten ble kjent stormet det til nysgjerrige islendinger for å ta flyktningen i nærmere øyesyn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Veterinæren mener politiet burde ha stengt veien slik at publikum ikke kom til der bjørnen var.

Oops! Hadde visst bedøvelse likevel

- Det var rundt 50, 60 personer som sto og så på. Politiet hadde ikke mange alternativ da bjørnen begynte å løpe ned bakken og mot publikum, men jeg er veldig misfornøyd med at politiet ikke forsøkte å fange den levende og stengte veien, sier Steingrímsson, og forsøker med det å avvæpne myndighetenes argumenter.

- Ikke vær dum og nærme deg isbjørn!
Han mener isbjørnen burde blitt bedøvd og fraktet til sitt naturlige element på Grønland der den kom fra.

Veterinæren får full støtte av Dyrevernalliansen her i Norge.

- Jeg synes det høres veldig spesielt ut å skyte den. Jeg mener den burde blitt bedøvd og fraktet tilbake til Grønland. Bedøvelsespiler er et godt tiltak for å gjøre det på ville dyr, sier informasjonsansvarlig Live Kleveland i Dyrevernalliansen til Dagbladet.no.

Men dyret truet publikum som sto og så på?

- Politiet burde ha holdt publikum unna. Er du så dum at du nærmer deg en vill isbjørn, så ber du om bråk. Det forutsetter vi at voksne folk forstår, sier Kleveland bestemt.

Hadde det vært et alternativ og gjort islending av den ved for eksempel å ha plassert den i en dyrepark?

- Isbjørner er blant de ville dyrene som tilpasser seg dårligst i fangenskap. En av grunnene til det er at de har så store territorium å boltre seg i sitt naturlige liv. Dersom denne hadde blitt satt i fangenskap, så kunne den fort ha dødd eller fått adferdsproblemer, så det tror jeg ingen ville støttet, sier dyreverneren.

Hun gjentar at det beste som kunne skjedd med isbjørnen var å bedøve den og frakte den hjem igjen.

- Det er samtidig et holdningsskapende tiltak. Det gir dårlig signaleffekt å bli kvitt problemet ved å skyte den, sier Kleveland.

- Skulle kommet til Norge
Kleveland sier at dersom isbjørnen hadde tatt seg turen helt til Norge hadde den trolig fått en mer hyggelig skjebne.

- I Norge har vi bedøvelsesmiddel. Hadde den vært så heldig å komme hit hadde den blitt møtt med apparat som ville den antakelig ha skutt den med bedøvelsespil før den forhåpentligvis hadde blitt fraktet hjem til sitt rette element, sier hun.

Sistgang en isbjørn la veien til Island skal ha vært i 1993. Nå stilles det spørsmålstegn ved om den globale oppvarmingen kan føre til at flere isbjørner vil legge an på langtur til sagaøya.