<strong>KANOSSAGANG:</strong> Rick Perry måtte i kveld dra fra tv-studio til tv-studio i et forsøk på brannslukking etter det mange var en uopprettelig fadeseopptreden i nattas tv-debatt. Foto: Richard Drew / AP / SCANPIX
KANOSSAGANG: Rick Perry måtte i kveld dra fra tv-studio til tv-studio i et forsøk på brannslukking etter det mange var en uopprettelig fadeseopptreden i nattas tv-debatt. Foto: Richard Drew / AP / SCANPIX Vis mer

Oops... Nå prøver han å le det bort

Det spørs om Rick Perry kan berge valgkampen sin med humor etter tiårets debatt-tabbe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Nattas direktesendte tv-debatt mellom de republikanske presidentkandidatene var Rick Perrys mulighet til å revitalisere en skrantende valgkamp for hans del.

I stedet leverte han et av de mest smertefullt pinlige tv-øyeblikkene på mange år i en amerikansk valgkamp.

«Kommer ikke på det» I en blanding av jernteppe og hjelpeløs roing, kom Texas-guvernøren fram til at han hadde glemt navnet på én av tre statlige etater som han ønsker å avskaffe - et viktig, konservativt utspill i valgkampen hans. Etter et halvt minutt og ett bomforsøk famlet han videre:

- Det tredje departementet jeg vil fjerne... utdanningsdepartementet, eh, handelsdepartementet, og la meg se, jeg kommer ikke på det. Det tredje, jeg kan ikke. Beklager, sa Perry, før han la til:

- Oops.

Mange kommentatorer og politiske motstandere mener tabben i praksis markerte den endelige slutten for Perrys sjanser som kandidat, og forventer at valgkampen hans vil implodere om kort tid.

Av alle ting Perry kunne glemme fra podiet, var ikke energidepartementet det beste. Etaten er ikke  ubetydelig for en guvernør i oljestaten Texas, eller for en kandidat som har gjort energi til kjernen i sin økonomiske redningsplan.

- Så langt jeg kan huske, er Perrys glemskhet det mest ødeleggende øyeblikk i noen primærvalgkampdebatt i moderne tid, sa statsvitenskap-professor Larry Sabato ved Universitetet i Virginia, ifølge Washington Post.

Kommer på Letterman Episoden er for lengst døpt Perrys «Oops-øyeblikk», og staben hans innså raskt at selvironi nå er et av få kort guvernøren kan spille etter tv-fadesen.

«Glad jeg hadde boots på i kveld, siden jeg virkelig tråkka i salaten der ute. Men jeg nevnte to etater som skal bort, det har Obama aldri gjort!"», tvitret guvernørens offisielle konto i natt.

Mens han stålsatte seg for kommentatorenes og tv-komikernes uunngåelige skolding i kveldens sendinger, valgte han like godt å takke ja til selv å delta på David Lettermans show, der han i natt norsk tid skal i studio for å gjøre narr av seg selv gjennom å lese opp dagens «Topp Ti»-liste.

Smilende og forsøksvis spøkefull i mer seriøse tv-intervjuer i dag prøvde han å snu tabben til at den understreket det politiske poenget hans.

- Det er så mange statlige etater jeg kommer på når jeg tenker på hvilke jeg vil bli kvitt, at energidepartementet bare ikke ville komme ut, sa han til ABC.

- Bare en tabbe På Perrys hjemmeside spør han nå besøkende om hvilken del av de føderale myndighetene de helst vil glemme, og ber folk sende forslag  «forgetmenot@rickperry.org» («forglemmegei»). Valgkampstaben sendte også ut en pengeinnsamlingsepost til tilhengerne, der det het at:
«I natt glemte Rick Perry det tredje departementet han vil fjerne. Det sier bare litt om hvor fordømt mange føderale etater det er».

Samtidig bedyrer guvernøren til alle som vil høre på at det er helt uaktuelt å legge inn årene.

- Folk gjør tabbe. Én feil kommer ikke til å ødelegge valgkampen. Vi kommer til å fortsette å snakke om utfordringene dette landet står overfor, sier Perry til NBC.

Han var i utgangspunktet en underdog i primærvalgkampen, med en betydelig pengesekk men begrenset støtte, men kan nå ha bidratt til at storfavoritt Mitt Romney hanker inn kandidaturet tidligere enn forventet.

- Det er ingenting jeg kunne sagt som ville gjort det øyeblikket som Perry hadde oppe på scenen noe mørkere. Men vi kommer til å fortsette å ta ham og alle de andre kandidatene veldig seriøst som konkurrenter i nominasjonen, sa Romney-rådgiver Eric Fehrnstrom til Politico i dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer