Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

OPEC enige om oljekutt

New York : Verdens største oljeproduserende land er nær enighet om å redusere oljeproduksjonen vesentlig. Foreløpig er landene enige om et øyeblikkelig kutt på 305 000 oljefat om dagen. Norge vil vurdere ytterligere kutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette skriver Wall Street Journal i dag. Oljeministrene fra OPEC-landene Saudi Arabia, Venezuela, Iran og Mexico holdt overraskende et møte i Amsterdam i går i håp om å nå en enighet om et kutt på 2 millioner fat per dag. Dette utgjør rundt 2,6 prosent av totalproduksjonen.

Adrian Lajous, lederen for det statlige meksikanske oljeselskapet Petroleos Mexicanos, sier han har tro på at en slik avtale vil bli inngått i dag, når partene gjenopptar møtevirksomheten i Haag.

Ytterligere kutt

Den nye avtalen er ventet å involvere alle de 10 OPEC-medlemslandene, som allerede er knyttet til en avtale om en reduksjon på 2,6 millioner fat per dag. Det samme er Mexico, Norge og Oman, som ikke er OPEC-land.

Energiminister Marit Arnstad bekrefter i dag at Norge vil vurdere ytterligere kutt dersom man blir enige om vesentlige kutt på Haag-møtet.

Ifølge andre kilder skal saudiaraberne i prinsippet være enige om å redusere med 500 000 fat om dagen.

Vesentlig

Den saudiarabiske oljeministeren Ali al-Naimi sa i dag at de nye oljekuttene som partene kan komme til å bli enige om på møtet i Haag, vil få bukt med dagens overproduksjon og føre til bedre oljepriser.

- Det er snakk om et vesentlig kutt. Det vil absolutt bidra til økte priser, sa han fra sitt hotell i Amsterdam før samtalene skulle gjenopptas.

Først på OPEC-møtet i Wien 23. mars vil en endelig avtale bli undertegnet.

Avtalen om en øyeblikkelig reduksjon på 30 000 oljefat om dagen gir mening fordi en slik avtale trolig vil løse konflikten mellom Saudi-Arabia og Iran, som i fjor ikke ble enige om noen reduksjon, skriver Wall Street Journal.

(NTB-Reuters)