OPEC hever Frontline

Signaler om økt OPEC-produksjon løfter Frontline-kursen. Tomra rammes av at britiske investorer er på banen igjen etter fridag samt ny usikkerhet i Tyskland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I tirsdagens utgave av avisen The Wall Street Journal signaliserer OPEC at det kan bli aktuelt med produksjonsøkning fra tredje kvartal. Oljeminister Ali al-Naimi i Saudi-Arabia opplyser til avisen at han ser muligheter for å øke OPEC-produksjonen. En eventuell produksjonsøkning kan finne sted allerede fra tredje kvartal.

Ifølge WSJ vil etterspørselsprognosene for tredje og fjerde kvartal være avgjørende for hvorvidt OPEC skrur opp oljekranene igjen.

Nordea Securities (tidligere Christiania Markets) anbefalte sine kunder i slutten av april å kjøpe tankaksjer. Begrunnelsen var delvis bygget på at meglerhuset så mulighet for økt produksjon fra OPEC i juni som følge av økt oljepris og behov for etterfylling av japanske og koreanske råoljelagre.

Frontline stiger med 2,1 prosent til 174 kroner den første drøye timen tirsdag. Aksjen har vært handlet til 175,50 kroner.

Også Bergesen d. y. stiger i kurs. Kursen på A-aksjen er opp 2,6 prosent til 181 kroner, mens B-aksjen stiger med 1,5 prosent til 170 kroner.

Som vi indikerte i morgenrapporten faller Tomra fra åpning på Oslo Børs. Mandag holdt London-markedet stengt, og siden en del handel i Tomra-aksjen er initiert fra London, ble nok ikke kurspresset så stort som vanlig etter meldinger om at Fridemokratene nå går mot pant på engangsemballasje i Tyskland.

Tomra faller fra start i dag og kursen ligger klokken 11.20 på 150,50 kroner, som er ned 5,4 prosent fra mandag. Tomra har vært helt nede i 147 kroner i morgentimene tirsdag.

London-børsen holdt stengt mandag og investorene her fikk følgelig ikke handlet på negativ informasjon rundt returpant på engangsemballasje som fremkom i helgen. Blant de ulike delstatene i Tyskland er det nå faktisk kun Schleswig Holstein som går inn for en pantordning.

Også Kværner faller fra åpning tirsdag etter en hyggelig kurspoppgang på solid aksjevolum mandag. Kværner er ned 1,4 prosent til 71 kroner, og holder seg dermed fortsatt over 70 kronersmerket.

Aker Maritime som falt kraftig i går er marginalt opp til 78,50 kroner i dag. Det er imidlertid kun omsatt fattige 1.700 aksjer i selskapet.

Schibsted er i ferd med å rase gjennom 100 kroner igjen. Etter en drøy times handel omsettes medieaksjen til hundrelappen etter å ha vært omsatt helt oppe i 102 kroner.

Blant øvrige indekstunge aksjer som faller i kurs er det InFocus og PGS som har noe volum å snakke om. Kursen faller med henholdsvis 1,6 prosent og 1 prosent, men omsetningen er langt under det som er vanlig for begge disse aksjene.

PGS og andre seismikk-aksjer utviklet seg for øvrig mot strømmen i USA i går. Kursen steg marginalt, mens oljeservice for øvrig opplevde en svak dag. Riggaksjene falt mest, og dette preger også kursutviklingen for offshore-aksjene på Oslo Børs tirsdag.

Bortsett fra tankaksjene er det først og fremst teknologiaksjene som bidrar på plussiden. Opticom fortsett videre opp tirsdag. Det har svirret en rekke positive rykter rundt selskapet den siste tiden. Spekulantene som kun er interessert i momentum og langt mindre interessert i om det er noe substans i ryktene, hiver seg på kjøperbølgen. Kursen er opp 3,5 prosent til 744 kroner.

Etter en endeløs serie med dårlige nyheter rundt Merkantildata har det blitt slik at 'ingen nyheter, er gode nyheter'. Mandag steg aksjen bra etter stor kjøperinteresse fra Alfred Berg. Meglerhuset fortsetter å kjøpe Merkantildata i dag.

Samtidig har Pareto Securities kastet seg på etter at meglerhuset har kommet med en anbefaling, og kursen presses i løpet av første halvannen timen opp med 4,3 prosent til 26,50 kroner.

Tandberg Television stiger også bra i morgentimene tirsdag. Kursen er opp 2,6 prosent til 80 kroner, men aksjen har vært handlet til 81,50 kroner. Navnebroren Tandberg stiger også 1,4 prosent til 111 kroner, men her er volumet slapt til dette selskapet å være.

Norske Skog stiger også bra tirsdag morgen. Den amerikanske investeringsbanken Merrill Lynch anbefaler aksjen varmt og mener Norske Skog er det beste kjøpet i skogsektoren. Investeringsbanken mener aksjen kan stige til 215 kroner i løpet av høsten.

I dag stiger kursen på A-aksjen med 2,1 prosent til 148,50 kroner. Handel i den sammenslåtte aksjeklassen i Norske Skog vil for øvrig starte fra og med fredag 11. mai.

Klokken 11.25 ligger totalindeksen på 1.355,05 poeng, eller opp 0,2 prosent. På hovedlisten er det omsatt aksjer for noe over 460 millioner kroner.