OPEC kutter produksjonen med 1 million fat

Wien (NTB-AFP): Oljekartellet OPEC ble lørdag enig om å kutte oljeproduksjonen med 1 million fat per dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en uttalelse som ble sendt ut om avtalen heter det at beslutningen er tatt for å stabilisere markedet. «Både den nåværende svakere verdensøkonomien og nedgangen i etterspørselen tilsier en korrigering», heter det.

Kartellet er klar over at en for stor prisøkning kan skade verdensøkonomien, og det heter også i erklæringen at markedet vil bli nøye overvåket. OPEC kan raskt sammenkalle til nytt møte om prisen øker for mye.

OPEC ønsker å holde oljeprisen stabil på mellom 22 og 28 dollar fatet. Den siste tiden har prisen ligget nærmere 22 dollar, og reduksjonen har som mål å heve den til rundt 25 dollar fatet.

Reduksjonen tilsvarer 4 prosent av de 11 OPEC-landenes totale produksjon, og den trer i kraft 1. april, ifølge Iraks oljeminister Amir Rasheed.

Dermed blir OPECs produksjon 24,2 millioner fat om dagen. OPEC-landene står for om lag 40 prosent av verdens totale oljeproduksjon.

OPECs generalsekretær Ali Rodriguez sa at reduksjonen har sterk støtte fra andre oljeproduserende land utenom kartelle, og Qatars oljeminister Abdullah al-Attiyah mener det kan ventes at de vil redusere sin produksjon med mellom 200.000 og 300.000 fat om dagen. Både Oman, Mexico og Russland skal ha lovet OPEC at de vil redusere sin produksjon.

Rodriguez avviste at en pris på 25 dollar fatet vil skade verdensøkonomien og føre til inflasjon.

Det har allerede vært ett kutt før i år, da produksjonen i januar ble redusert med 1,5 millioner fat.

(NTB)