OPEC med beskjeden produksjonsøkning

OPEC-landenes oljeministre drøftet onsdag en avtale om økt produksjon som kan redusere de rekordhøye oljeprisene. Men økningen ble ikke så stor som USA ønsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kuwaits oljeminister sjeik Saud Nasser al-Sabah sa etter møtet at OPEC-landene ble enige om å øke produksjonen for til 25,4 millioner fat per dag, en beskjeden økning på 700.000 fat om dagen. Til sammenligning betyr streiken blant oljearbeiderne i Nordsjøen en produksjonsnedgang på rundt 225.000 fat om dagen. OPECs beslutning skal ha virkning fra 1. juli.

USA ønsker en produksjonsøkning på rundt 1 million fat. 700.000 fat vil ikke være nok til å få ned prisene, mener oljehandlere.

De høye oljeprisene har også bidratt til renteøkninger i USA og Europa, der sentralbankene forsøker å kontrollere inflasjonen.

OPEC har tidligere blitt enige om å øke produksjonskvotene ders om prisene kom betydelig over 25 dollar fatet. Men mekanismen som skulle sikre stabile priser, er ikke blitt satt i verk. Prisen har i lang tid ligger rundt 30 dollar fatet.

(NTB)