OPEC og vi

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Organisasjonen av oljeeksporterende land, OPEC, var en gang så fryktinngytende at Henry Kissinger, daværende mektig utenriksminister i USA, fikk opprettet en organisasjon av oljeforbrukende nasjoner for å danne en motmakt. Men det var den gang da daværende handelsminister Jens Evensen fikk trykt opp rasjoneringskort for bensin, og oljenasjonen Norge gjennomførte to bilfrie søndager for å spare olje. I den forestående julemåneden er dette akkurat 25 år siden.
  • Til tross for at oljestormakten Irak på grunn av FN-boikotten bare får selge brøkdeler av produksjonen landet hadde før invasjonen av Kuwait, er det nå så mye olje i markedet og på lager at den er på billigsalg. Dagens pris kan gi oss som verdens nest største oljeeksportør en inntektssvikt på statens hånd på rundt 30 milliarder kroner neste år.
  • Etter hvert er vel alle som leser aviser og hører nyheter, blitt smertelig klar over at den lave oljeprisen presser kronekursen nedover og lånerenta opp. Oljeministrene i OPEC holdt sitt halvårlige møte i Wien før helga. Men organisasjonen er i krise og ministrene ble ikke enige om kutt i produksjonen som kan skape oljeknapphet i markedet og presse prisen opp igjen. Utenfor OPEC er den norske oljeproduksjonen stadig på stigende kurs, og vil fortsette med det. Vårt bidrag er at vi flater ut vekstkurven. Men altså bare litt.
  • OPEC-ministrenes fiasko bidrar direkte til å holde renta på et høyt nivå, og strammer dermed mye hardere inn i den norske økonomien enn Bondevik gjør i budsjettforliket med Høyre og Frp. Vi kan hevde så sterkt vi bare vil at Norges økonomi består av mer enn eksport av fisk og olje, men vi blir ikke trodd i markedet.
  • Ingen synes i dag å ha en god oppskrift på hvordan Norge kan unngå de verste konsekvensene av råvareprodusentens jo-jo-økonomi, men i etterpåklokskapens bleke lys kan alle se at vi lever over evne og har gjort oss altfor avhengige av oljen. Kanskje vil denne bølgedalen vare lenge nok til at mer nøkterne holdninger får tid til å slå rot?