Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

OPEC-presidenten frykter oljemangel

OPEC-president Ali Rodriguez sier nå rett ut at verden kan gå mot en oljekrise dersom vinteren blir kald. Produksjonskapasiteten i kartellet og andre olje-eksporterende land er i ferd med å nå sin grense. Det er ikke stort mer olje å pumpe ut i markedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det går mange hete spekulasjoner om OPEC-landene har mer kapasitet å by på. Saudi-Arabia kan ha noe i reserve, men mange OPEC-land har allerede skrudd alle kraner vidåpne. Det samme har oljeselskapene som opererer på norsk sokkel.

- Jeg tror ikke vi får priser på 40 dollar fatet nå med en gang, men vi kan ikke utelukke et slikt prisnivå om vinteren blir kald, sier Rodrigues, som også er oljeminister i Venezuela.

Da hjelper det mindre at den britiske statsministeren Tony Blair oppfordrer andre statsledere til å legge større press på de oljeproduserende landene i OPEC. I forrige uke sa professor Øystein Noreng ved Handelshøyskolen BI til Dagbladet at verden risikerer en kortsiktig oljekrise, og at prisene kan stige til både 40 og 50 dollar fatet.

Nytt prissjokk

I går gikk et nytt sjokk gjennom oljehandlerne da Shell måtte melde om stans for 20 prosent av selskapets produksjon i Nigeria på grunn av en ødelagt oljerørledning. Det førte umiddelbart til prisoppgang ettersom markedet må innstille seg på 130 000 fat olje mindre i døgnet inntil rørledningen er reparert.

Skyver ansvar

Den iranske oljeministeren Bijan Zanganeh understreker overfor CNBC og The Wall Street Journal at ikke alle verktøyene for en reduksjon av bensinprisene er i OPECs hender. OPEC-ministrene har de siste dagene vært opptatt av å skyve ansvaret for de høye bensinprisene over på forbrukerlandene og deres skatte- og avgiftspolitikk. Det har vært en vellykket strategi. Lastebileiere, drosjesjåfører og privatbilister retter skytset mot egne politiske myndigheter. De krever at avgiftene på petroleumsprodukter må settes ned med øyeblikkelig virkning.

Informasjonssjef Kristin Bremer Nebben i Statoil sier at oljeprisene etter all sannsynlighet vil holde seg høye i den nærmeste tida. Vedtaket, som ble fattet av de oljeeksporterende landene i OPEC i helga, trer i kraft fra 1. oktober. Produksjonen skal økes med 800 000 fat i døgnet.

Nordsjøolje for levering i oktober gikk for over 34 dollar fatet på oljebørsen i London i går.

Flere oljeanalytikere mener at det er ganske mye råolje i markedet, men at raffinerikapasiteten og lagrene for fyringsolje i USA er blitt flaskehalser. I oktober blir flere store raffinerier stengt ned for årlig vedlikehold.