Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

OPEC presser Norge

OPEC vil kutte oljeproduksjonen fra 1. januar for å få opp oljeprisen, men bare dersom resten av de oljeproduserende landene lover tilsvarende kutt. Mexico og Russland har sagt ja til kutt. Nå gjenstår kun Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OPEC, Organisasjonen av oljeeksporterende land, hvor Norge står utenfor, har vedtatt å redusere sin oljeproduksjon med 1,5 millioner fat fra 1. januar for å få opp oljeprisen. Forutsetningen for OPEC-kuttet er at de andre oljeeksporterende landene kutter i sin oljeproduksjon med 500.000 fat olje per dag til sammen.

Russland kunngjorde mandag at de vil kutte med 30.000 fat olje om dagen. Mexico opplyste onsdag at de vil kutte med 100.000 fat i døgnet dersom OPEC gjennomfører sitt vedtak og andre oljeeksporterende land gjør det samme.

Olje- og energiminister Einar Steensnæs (KrF) avviser overfor Aftenposten at han lovet kutt i produksjonen da han tirsdag møtte Saudi-Arabias oljeminister Ali al-Naimi. Steensnæs sier til Stavanger Aftenblad at han ikke ser behovet for kutt i oljeproduksjonen når oljeprisen er så stabil som den er nå, men åpner for kutt ved et senere tidspunkt.

- Hvis situasjonen krever det, vil Norge selvsagt ta et delansvar for å stabilisere oljeprisen. Sist vi grep inn med produksjonsregulerende tiltak var i 1998, da var prisene i underkant av 10 dollar fatet, nå ligger den på omkring 20 dollar fatet. Men vi ønsker å være i forkant av et ukontrollert prisras på olje, og vil forebygge det, sier Steensnæs til NRK.

Han skal torsdag snakke med Ali al-Naimi på telefon for å få en nærmere redegjørelse om OPECs kuttvedtak. Neste tirsdag skal Steensnæs treffe Mexicos oljeminister. Norge skal også ha samtaler med Russland på embetsmannsnivå.

Hele Norges coronakart