Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

OPEC: Spekulasjon driver oljeprisene opp

De oljeeksporterende OPEC-landene har ikke eneansvar for de rekordhøye oljeprisene. Skatter, raffineringskapasitet og spekulasjon i forbrukslandene er vel så viktig, sier OPEC-president Ali Rodriguez.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Råoljeprisen står bare for om lag 12 prosent av det forbrukerne i industrilandene betaler. Resten er statlige skatter og avgifter, og utgifter til raffinering og markedsføring.

-Vi ser også at prisen drives i været av spekulativ handel med «virtuell» olje - olje som ikke finnes, men som allikevel påvirker prisen på verdensmarkedet, sa den mektige OPEC-lederen etter et møte med Norges oljeminister Olav Akselsen i dag.

Produsentland og forbrukere må gå sammen for å sikre stabile priser, understreket han.

Rodriguez er også energiminister i hjemlandet Venezuela, og benyttet anledningen til å invitere sin norske kollega til OPECs planlagte toppmøte i Caracas i slutten av september. OPEC -landenes stats- og regjeringssjefer har ikke vært samlet til møte siden 1975.

- Vi skulle gjerne hatt selskap av Norges unge energiminister. Vi kunne trenge litt friskt blod, spøkte Rodriguez.

(NTB)