Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

OPEC varsler oljekutt - prisen stiger

Oljeprisene steg betydelig onsdag etter at viktige produsentland ved Persiabukta varslet store produksjonskutt. Målet er å bli kvitt overfloden av olje på markedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordsjøolje for framtidig levering ble i formiddag solgt for 12,10 dollar fatet i London. Nyheten var da ute om at oljeministre fra Golfstatenes samarbeidsråd (GCC), samlet til møte i Saudi-Arabia, sa de ville innføre alle nødvendige tiltak for å bli kvitt de store oljelagrene. Tiltakene skal gjennomføres i samarbeid med produsentland i og utenfor OPEC, het det.

GCC-landenes oljeministre var blitt enige om «en betydelig reduksjon i den nåværende produksjonen,» ifølge en uttalelse fra møtet.

Uakseptabel situasjon

Ministrene fra Saudi-Arabia, Kuwait, Qatar og Oman sa de var optimistiske til at en avtale som ville øke prisene kunne inngås i løpet av de neste ukene. Situasjonen på oljemarkedet nå er uakseptabel og kan derfor ikke fortsette, het det videre.

Dette er den sterkeste indikasjonen til nå på at landene kan ha nådd et gjennombrudd i forsøkene på å bli enige om nye nedskjæringer, etter at OPEC ble enig om produksjonskutt på i alt 2,6 millioner fat i fjor.

Men det er uklart om fordelingen av de nye nedskjæringene på de enkelte produksjonsland vil være klar foran OPEC-landenes møte i Wien 23. mars. Venezuela har sagt at landet ikke vil gå med på noen ytterligere nedskjæringer.

Forsøkene på å få med land utenfor OPEC har vært vanskelig på grunn av anstrengte forhandlinger mellom Saudi-Arabia og Iran, men søndag ble de to landene enige om et kompromiss på en helt overraskende møte.

Lav etterspørsel

Det internasjonale energibyrået IEA fastslo i en rapport i dag at oljelagrene igjen er meget store etter sviktende etterspørsel i OECDs medlemsland. Lagrene økte med nesten en million fat om dagen i januar. IEA redusertte også anslagene over forventet vekst i oljeforbruket i 1999 fra en million fat om dagen til 900.000 fat. Grunnen er at etterspørselen i januar var lavere enn ventet i viktige land som Japan, Tyskland og Italia, og i det tidligere Sovjetunionen.

Oljeprisene har hittil i år ligget 2,5 dollar under gjennomsnittet for 1998, og hele 8 dollar under gjennomsnittet for 1997.

(NTB-Reuters)