Opec vil ha Norge

WIEN (Dagbladet): Opecs generalsekretær, Rilwanu Lukman, ønsker Norge hjertelig velkommen inn i et utvidet Opec. Lukman håper Norge vil ombestemme seg, og gå inn for ytterligere produksjonskutt snarest mulig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opec vil ikke lenger ta ansvaret for oljeprisen alene, og krever reduksjonskutt også fra oljeeksporterende land utenfor Opec.

Derfor deltok også representanter fra Mexico, Russland og Oman som observatører da Opec-møtet ble offisielt åpnet i går kveld.

Størst

Som verdens nest største oljeeksportør er Norge et svært viktig land for Opec. Dette legger ikke Opecs generalsekretær skjul på, når han sier at han håper Norge vil ombestemme seg, og være villig til å kutte produksjonen. Han ønsker Norge hjertelig velkommen inn i Opec-varmen.

Men så langt har frier-forsøkene til Norge for å få til nye kutt på norsk sokkel vært forgjeves i denne runden. I mars i år gikk Norge med på å kutte produksjonen med 100 000 fat.

Avviser

På sin pressekonferanse i Voksenåsen i Oslo i går avviste en jordbærspisende statsminister Kjell Magne Bondevik at det er aktuell politikk for Norge å komme inn i et utvidet Opec.

Men han holdt døra åpen i den forstand at han sier regjeringen nøye følger situasjonen på oljemarkedene, og at regjeringen er villig til å koordinere politikken overfor Opec.

POSITIV: Generalsekretær i OPEC, Rilwano Lukman gir tommelen opp for at forhandlingene med medlemslandene skal gå i boks.