OPEC vil senke oljeproduksjonen

Medlemslandene i organisasjonen av oljeeksporterende land OPEC ble i natt enige om å redusere sin olje-produksjon. Hensikten er å øke den katastrofalt lave oljeprisen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Reduksjonen trer i kraft fra i morgen, het det i en erklæring etter at møtet ble avsluttet tidlig i dag. Produksjonskuttene er del av en avtale mellom OPEC og produsentland utenfor organisasjonen om å redusere verdens samlede oljeproduksjon med rundt 2 prosent.

OPEC oppfordrer oljeland utenfor organisasjonen til å sette i verk tilsvarende reduksjoner i sin produksjon. Norge har forpliktet seg til å redusere sin produksjon med 100.000 fat per dag, et løfte som ble godt mottatt på møtet i Wien.

«Halvveis»

Observatører ved møtet sa at selv om vedtaket om produksjonskutt er velkomment, betyr det bare at OPEC-landene er kommet halvveis i sitt arbeid med å stabilisere den internasjonale oljeprisen. Nå avhenger alt av om de enkelte medlemsland respekterer de kvoter de er tildelt, ble det sagt.

I februar lå OPEC-landenes samlede dagsproduksjon av råolje mer enn en million fat over summen av de offisielle kvotene. En stabilisering vil avhenge både av at kvotene nå blir overholdt, og av at de store produsentlandene som ikke er medlemmer av OPEC holder sin produksjon i tømme.

OPECs generalsekretær, Rikmanu Lukman fra Nigeria, ga i går den norske beslutningen om å redusere produksjonen i Nordsjøen en positiv mottakelse. Statoils informasjonssjef Trude Måseide sa at deltakerne på Wien-møtet var sterkt opptatt av å sende et tydelig signal til markedet.

Prisfall

Oljeprisen har falt med opp til 40 prosent siden OPEC på et møte i Jakarta i november gikk inn for å øke sitt samlede produksjonstak med 27,5 millioner fat per dag. Det innebar at den samlede kvoten ble brakt i samsvar med den faktiske produksjonen, men bidro ikke til å styrke prisen.

Et ytterligere prisfall ville bli til stor skade både for oljelandene og deres kunder, sa Saudi-Arabias oljeminister Obaid bin Saif på OPEC-møtet i Wien mandag. - Dersom ikke prisene raskt blir brakt under kontroll, kommer hele verdensøkonomien til å lide, understreket han.

(NTB-DPA-AFP)