Opera - reis deg!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Igjen hører vi jungeltrommene slå. Den nye operaen i Bjørvika kan i verste fall få en prislapp på 3,7 milliarder kroner, nesten dobbelt så mye som det Stortinget i utgangspunktet har lagt til grunn. Det er en worst case-beregning som konsulenter på oppdrag fra Kulturdepartementet og Finansdepartementet har lagt fram. Kostnadsoverslaget i stortingsmeldingen om nytt operabygg som daværende kulturminister Anne Enger Lahnstein la fram, var på 1,8 milliarder kroner. Det var på det grunnlaget Stortinget vedtok at det skulle bygges en ny opera, og at den skulle ligge i Bjørvika.
  • Skulle det samme Stortinget nå angre på sitt vedtak, når regningen for det foreslåtte kulturbygget blir så mye dyrere enn anslått? Nei. Stortingsflertallet var klar over at de første tallene var foreløpige kalkyler. Erfarne politikere vet at store prosjekter har en tendens til å bli dyrere enn først anslått. Vi nevner i fleng: Norges Bank, Rikshospitalet, OL på Lillehammer. Den nye hovedflyplassen på Gardermoen er et hederlig unntak. Den ble rimeligere enn anslått. Men det ble til gjengjeld ikke flytoget, som ble vedtatt i forbifarten. Det ble dobbelt så dyrt.
  • At de folkevalgte ofte treffer sine beslutninger på urealistisk lave kostnadsanslag, er selvsagt kritikkverdig. Det kan nesten se ut som om det er nødvendig for å samle flertall bak kostbare satsinger. Men det er snarere en følge av den gode tradisjon at Stortinget først tar stilling til prinsippet, i dette tilfellet om vårt land i likhet med andre kulturnasjoner skal ta seg råd til en opera, for så å be om regningen etterpå.
  • Stortinget gjorde sitt vedtak om bygging av opera lenge før noen kunne gi realistiske økonomiske kalkyler. Arkitektkonkurransen var ikke utlyst, løsning var ikke bestemt. Først nå foreligger konkrete planer som gir en pekepinn om hva operaen vil koste. At den blir dyr, har alle visst. Det viktigste nå er å få reist bygget og ryddet opp i trafikkmaskineriet rundt den. Å bruke en høyst forventet milliardsprekk til omgjøring av vedtak, eventuelt å lede oss inn i en ny lokaliseringsdebatt, er destruktivt.