Opera for hele landet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Endelig er operasaken kommet ut av departementets skuffer. At det skulle bli en kulturminister fra Senterpartiet som sørget for det, må tilhøre ett av politikkens paradokser. Men i denne saken har Anne Enger Lahnstein vist en handlekraft og besluttsomhet hun har all ære av. Selvsagt har hun hatt god hjelp av utredninger og planlegging under sine forgjengere. Men de klarte aldri å få saken ferdigbehandlet, fordi Arbeiderpartiet ikke maktet å bestemme seg. Etter bare fem måneder i statsrådsstolen kan Lahnstein sende saken over til Stortinget. Det er godt gjort.
  • Den nye operaen skal bygges på Vestbanetomta og stå ferdig til nasjonsjubileet i år 2005. Dette er et økonomisk og kulturpolitisk løft for hele landet, og det er viktig at kulturlivet også utenfor hovedstaden får nyte godt av virksomheten på den nye operaen, slik planene er. Derfor blir byggingen støttet av opera- og ballettselskaper i alle deler av landet.
  • Nå er det opp til Stortinget å føre saken videre. Hvis tidsskjemaet fram mot år 2005 skal holde, må det skje raskt. Gårsdagens stortingsproposisjon gir et godt grunnlag for behandlingen. Arbeiderpartiet er avgjørende for utfallet av saken. Partiet har hele tida gjort operaen til en lokaliseringssak i Oslo, og har gått inn for Bjørvika som tomtevalg. I praksis betyr det å utsette byggingen på ubestemt tid. I Bjørvika må det først investeres minst et par milliarder for å løse trafikkproblemene. Det er penger som ennå ikke finnes på noen veiplan.
  • Sammen med Fremskrittspartiet har Arbeiderpartiet flertall til å hindre at operaplanene blir realisert. Det vil være et så tungt ansvar for Arbeiderpartiet at vi i det lengste nekter å tro det. Snevre Oslo-interesser må ikke være avgjørende i en så viktig sak. Nå kan vi ikke lenger utsette planene om å bygge ny opera, og det forslaget Lahnstein fremmet i går, er det beste alternativet både for kulturlivet og landet.