Opera går på børs

Nå kan du snart kjøpe aksjer i nettleserselskapet Opera.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det norske nettleserselskapet Opera Software har bestemt seg for å gå på børs. I en pressemelding som ble sendt ut i dag morges, skriver de at planen er å bli notert på Oslo Børs i løpet av mars.

Nyhetsbyrået Reuters skriver i en melding i dag at de ser på dette som et trekk i kampen mot Microsoft. Microsoft er med sin Internet Explorer desidert markedsledende på nettlesere. Tall fra OneStat, som leverer statistikk til en rekke nettsteder, viser at Opera 7.0 bare har en markedsandel på 0,7 prosent. Internet Explorer har tilsammen en markedsandel på 94,8 prosent.

Bærbar suksess

Men selv om dagens datamaskiner leveres med enorm prosessorkraft og masse minne, har Opera spesialisert seg på å lage små og raske nettlesere som krever lite ressurser. Det har gitt de en kjempefordel i markedet for mobile dingser. De har fått giganter som Nokia og Motorola med på laget. Fordelen med Opera i mobilen er at du kan lese vanlige websider relativt lett. Nettleseren sørger selv for å tilpasse siden.

Opera Software tjente faktisk penger i fjor og fikk et overskudd på en drøy million. Markedsverdien av Opera er anslått til en milliard norske kroner i gråmarkedet. De planlegger å hente inn rundt 100 millioner kroner i forbindelse med børsnoteringen. Pengene skal brukes til å styrke satsningen på mobile nettlesere, skriver Reuters.

Det er meglerhusene Enskilda Securities og ABG Sundal Collier som skal tilrettelegge børsnoteringen.

<B>NETTLESER:</B> Slik ser Dagbladet.no/mobil ut i Opera på en Nokia mobiltelefon.