Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Opera-haterne sikret dyreste løsning

Operahaterne i Fremskrittspartiet la regjeringens drøm om en Vestbane-opera i grus i går kveld. Partiet tviholder på sitt nei til alle aktuelle operamuligheter, og åpner dermed for det dyreste alternativet: Bjørvika.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed vil Grethe Fossum (Ap) og saksordfører Ola T. Lånke (KrF) samles til et kort møte i dag for å konstatere at saken ender med et betydelig flertall for Bjørvika. Arbeiderpartiet går for utbygging øst i Oslo, og vil få følge av regjeringspartiene når deres primære forslag til Vestbanen har falt.

Bjørvika-operaen har en prisramme på 1,8 milliarder, nøyaktig 200 millioner kroner mer enn Vestbanen, ifølge den siste stortingsproposisjonen om saken.

- Det er et paradoks at partiet som ble stiftet for å bekjempe skatter og offentlige avgifter, nå sikrer en løsning som blir noen hundre millioner kroner dyrere, sier operasjef Bjørn Simensen. Frp's kulturkoryfé, Per Sandberg, vil imidlertid ikke høre slikt snakk:

- Det er en helt forferdelig framstilling. Det blir helt galt å si at vi skal ta ansvar for det som flertallet i Stortinget presser gjennom, sier Sandberg til Dagbladet.

Grundig skuffet

Et stort flertall i Frp-gruppa stemte mot enhver opera-plan, selv om partiets kulturfraksjon har gjort visse øvelser i forhold til så vel utsettelse som en privat delfinansiering på Vestbanen. Det var ikke godt nok.

- Det er langt, langt igjen for at gruppa kan gå inn for en subsidiær holdning til Vestbanen. Vi har kastet kortene. Og dermed har vi kastet ansvaret dit det hører hjemme, nemlig hos de andre partiene, sier Sandberg. Ola T. Lånke hadde forventninger til at Frp ville gå inn for Vestbanen, og klarte ikke å skjule sin skuffelse.

- Jeg er grundig skuffet over dem. Dette så så lovende ut, men nå ligger Vestbane-prosjektet i grus. Jeg beklager dette veldig dypt, sier han.

Mona Lisa

Arbeiderpartiet får dermed sitt operaønske oppfylt, men Grethe Fossum ville ikke innkassere noe som helst i går kveld.

- Jeg smiler ikke i denne saken før avstemningen er over i Stortinget 15. juni. Det kan jeg love deg, sier Fossum, før hun åpner for et ørlite smil hvis brikkene faller på plass allerede under arbeidet med komitéinnstillingen i saken. Den skal foreligge 3. juni.

- Men jeg har erfaring for at Frp kan foreslå litt av hvert. De har kommet seg inn i saker som dette før, sier Fossum - som medgir at hun er overrasket over at Frp står på sitt blanke nei.
- Jeg er også overrasket over det de sier om at private Bjørvika-interessenter først nå er kommet på banen. De var der allerede for ett år siden, sier Fossum.

Hun utelukker at Arbeiderpartiet vil begi seg inn på nye utredninger om en privat finansering av Operaen.

  • Med utbygging i Bjørvika skal en ny opera etter planen stå ferdig sommeren 2008, men veiplanen for området antyder at Operaen blir liggende som en øy i et byggeområde til nærmere år 2015.
I HEISEN TIL BJØRVIKA: FrPs stortingsgruppe lot seg ikke lokke til å stemme for et billig opera-alternativ på Vestbanen. Det betyr flertall for Bjørvika.