BØRS: Opera Software har falt 45 prosent fra toppen i år på Oslo Børs. Nå kan selskapet bli solgt stykkevis og delt. Foto: GORM KALLESTAD / NTB SCANPIX
BØRS: Opera Software har falt 45 prosent fra toppen i år på Oslo Børs. Nå kan selskapet bli solgt stykkevis og delt. Foto: GORM KALLESTAD / NTB SCANPIXVis mer

Opera Software er i spill - John Fredriksen satset 60 millioner før resultatvarsel

Så kom resultatvarsel og signaler om at selskapet kan bli solgt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): I forrige uke kjøpte John Fredriksens investeringsselskap, Geveran Trading, aksjer i Opera Software for rundt 60 millioner kroner.

1 050 000 aksjer ble handlet på kurser mellom 60 og 65 kroner, skriver Finansavisen i dag.

Resultatvarsel
Så, Seint fredag kveld etter at Oslo Børs hadde stengt, kom IT-selskapet med et resultatvarsel, bare fem dager før selskapet skal legge fram regnskapstall for 2. kvartal.

Det likte investorene på Oslo Børs dårlig, og på det verste mandag falt aksjen 13 prosent, før den hentet seg inn igjen og endte ned 1,8 prosent. Tirsdag svinger aksjen, men har vært ned over 3 prosent.

- I perioden før resultatvarselet finner jeg ingen selskapsspesifikke eller markedsrelaterte hendelser som skulle tilsi kursfallet, sier analytiker Håvard Nilsson i Carnegie til Finansavisen.

- Det var et overraskende resultatvarsel, kommenterer Arctic-analytiker Per Gunnar Nordahl.

Også Danske Bank-analytiker Martin Stenshall reagerte og tar høyde for at aksjen kan falle over 30 prosent til.

«Vi finner tidspunktet for resultatvarselet og styrets gjennomgang av strategiske alternativer merkelig», skriver han i en kommentar, der det framgår at han nedgraderer Opera til salg, og kutter kursmålet til 40 kroner.

Opera er i spill Men samtidig som selskapet varslet at både 2. kvartal og hele 2015 blir dårligere enn tidligere ventet, varslet selskapets styre også at det har engasjert ABG Sundal Collier og Morgan Stanley for å «evaluere og vurdere strategiske alternativer».

I klartekst kan det bety salg av hele eller deler av IT-selskapet, og Nordahl utelukker ikke at hele selskapet kan havne i nye hender, skriver avisa.

Og mens mange fokuserer på resultatvarselet er det også noen som ser på de strategiske alternativene og et mulig salg som positivt for aksjen.

- Salg, oppsplitting eller partnerskap vil være naturlige deler av prosessen de har igangsatt. Det er lett å se for seg et salg av den mobile annonseringsvirksomheten, sier analytiker i Carnegie, Håvard Nilsson, til Finansavisen.

Han legger til at man kan spekulere i at denne meldingen betyr at styret og ledelsen er mer tilbøyelige til å vurdere en slik prosess enn hva de har vært tidligere, eller at de sitter med noe konkret.

DnB Markets venter at investorenes hovedinteresse vil være rettet mot de «strategiske alternativene» og en relativt attraktiv verdsettelse av selskapet sammenliknet med hva transaksjoner innen sektoren tidligere er gjort på.

«Vi har en kjøpsanbefaling på Opera med et kursmål på 95 kroner pr. aksje», skriver meklerhuset i sin morgenrapport.

Verken konsernsjef Lars Boilesen, finansdirektør Eric Harrell eller IR-direktør Petter Lade returnerte Finansavisens henvendelse. Det var heller ikke mulig å få noen av selskapets seks kommunikasjonsrådgivere i tale.

Ikke like imponert - Det finnes konkurrenter av Opera som har bedre vekst innenfor mobilreklame. Jeg tror et salg av denne virksomheten kan komme i løpet av de neste seks månedene, sier Per Gunnar Nordahl i Arctic til avisa.

Analysesjef Martin Stenshall i Danske Bank Markets er kritisk til det hele.

- Timingen er suspekt. Jeg tviler ikke på at de har interessenter, men tror det er veldig sannsynlig at Opera søker hjelp, råd eller alternativer fordi de har havnet i uføre, sier han til DN.

De største aksjonærene Opera har falt 37 prosent siden nyttår og nesten 45 prosent fra toppen på 105,3 kroner den 31. januar i år. Da var selskapets børsverdi på 15,3 milliarder kroner.

Etter mandagens og tirsdagens fall er verdien redusert med 6,6 milliarder kroner til 8,7 milliarder kroner.

Største aksjonær i Opera er Ludvig Lorentzen AS (Ole Peter Lorentzen) med 8,32 prosent av aksjene. Aksjene hans er blitt 555 millioner kroner mindre verdt siden slutten av januar.

Folketrygdfondet er nest største aksjonær, med 7,23 prosent, mens Arepo AS (Kari Stautland) er tredje største med 5,11 prosent.

Ferd AS, med Johan H. Andresen i spissen, er 4. største aksjonær med 4,38 prosent, fulgt av Sundt AS med 3,99 prosent.

Petter Stordalens Home Capital har 1,21 prosent av aksjene, etter å ha solgt 117989 aksjer i forrige uke.

Ny på aksjonæroversikten er altså John Fredriksens Geveran Trading, som kjøpte 1050000 aksjer i forrige uke og med det ble 29. største aksjonær. Etter mandagens og tirsdagens fall er de aksjene blitt et par millioner kroner mindre verdt.

Statoil Pensjon kjøpte for to uker siden 1 025 950 aksjer i IT-selskapet, men solgte igjen i forrige uke og kom seg dermed ut igjen før varselet og den nye turbulensen.

Flere økonominyheter Ukas 18 anbefalte aksjer - og én soleklar favoritt
- Disse vil gjøre som Warren Buffet
Meklerhus ber deg satse på Spetalen og Fredriksen