Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Operaen flasser!

Under to år etter at operaen i Bjørvika ble åpnet, faller biter av bygget.

FLISER FLASSER AV: Flere av granittplater på operaens langside som vender ut mot havet har falt av. FOTO: LARS EIVIND BONES
FLISER FLASSER AV: Flere av granittplater på operaens langside som vender ut mot havet har falt av. FOTO: LARS EIVIND BONES Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no) Flere granittplater har falt av operaen i Bjørvika. Slik har det vært i flere måneder uten at noen har gjort noe med det. De ansatte på operaen har ikke vært klar over skadene før Dagbladet ringte dem angående saken i kveld.

- Skadene er på et lite synlig sted, så vi har ikke sett dette i løpet av vinteren. Vi stikker ikke hodet vårt under der, sier Sverre Gunnar Haga, informasjonssjef i Den norske opera & ballett, til Dagbladet.

Over 20 steiner ødelagtStatsbygg som hadde ansvar for byggingen av operaen, var derimot klar over skadeomfanget, ifølge kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Rygh.

- 20 til 25 steiner er blitt ødelagt. Årsaken er at tykk is har presset mot steinene og at drivved har kommet inn og skrapt mot dem, sier Njaa Rygh.

Gir is og drivved skyldenHun kan ikke si med sikkerhet hvor lenge skadene har vært slik, men sier det i hvert fall handler om noen måneder, og at enkelte av steinene falt av før isen la seg på fjorden.

Ifølge en Dagbla-leser har skadene vært der i like stort omfang siden i fjor sommer.

- Jeg padlet forbi operaen og studerte den nøye i juni i fjor. Da var skadene like ille som de er nå, hevder Morten Jødal.

IKKE SÆRLIG PENT: Slik ser opera-skadene ut på nært hold. Dette bildet ble tatt i ettermiddag. FOTO: LARS EIVIND BONES
IKKE SÆRLIG PENT: Slik ser opera-skadene ut på nært hold. Dette bildet ble tatt i ettermiddag. FOTO: LARS EIVIND BONES Vis mer

Milliardbygget ble høytidlig åpnet i april 2008. Statsbygg ser det som alvorlig at så mange steiner har falt av allerede.

- Vi vil nå sette i gang prosessen med å reparere bygget. Arbeidet vil bli lagt ut på anbud. Det er for tidlig å se hva dette vil koste, emn det vil så vidt jeg forstår gå av operaens driftsbudsjett, sier Njaa Rygh.

Vurderer styrkingstiltakHun mener byggets konstruksjon kan være årsaken til at steinene har falt av, altså at det er fliselagt med granittstein helt ned til havoverflaten.

- Vi vil nå vurdere om et kan være behov for å styrke de nederste steinene ytterligere. Kanskje kan vi lage kantene av et annet materiale for å gjøre det sterkere, sier kommunikasjonsdirekøren.

OPERAEN 2010: Det er ikke sikkert du legger merke til opera-flassingen om du avlegger operaen i Bjørvika et besøk. Skadene vender nemlig ut mot sjøen.  FOTO: LARS EIVIND BONES
OPERAEN 2010: Det er ikke sikkert du legger merke til opera-flassingen om du avlegger operaen i Bjørvika et besøk. Skadene vender nemlig ut mot sjøen. FOTO: LARS EIVIND BONES Vis mer

Hun forutsetter at de ansatte i operahuset kjenner til skadene, ettersom Statsbygg har jevnlige møter med dem.

Operahuset er fornøydSverre Gunnar Haga i Den norske opera & ballett innrømmer at de ikke kjente til dette før i kveld, men sier han er fornøyd med arbeidet Statsbygg har gjort når det gjelder å vedlikeholde operaen. Han har ingen kommentar til at skadene har vært der i flere måneder uten å bli utbedret.

- Vi har full tiltro til den jobben Statsbygg gjør, sier han.

Operabygget er tidligere blitt kritisert fordi deler av den italienskinnkjøpte marmoren begynte å gulne i sommeren og høsten 2007. Etter at et omfattende spylearbeid ble satt i gang, bedret dette seg.

SLIK SKULLE DET SETT UT: Operaen manglet ikke granittplater i 2008. FOTO: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
SLIK SKULLE DET SETT UT: Operaen manglet ikke granittplater i 2008. FOTO: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!