Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Operaen kan bli en øy i Oslofjorden

Klimaforskere frykter 5-6 meter høyere vannstand om under 100 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Grønlandsisen smelter mye raskere enn først antatt. Nå frykter klimaforskere et scenario som vil gjøre Operaen til en øy i Oslo innen 100 år.

Det er stor usikkerhet knyttet til hvor mye havnivået kommer til å stige de kommende åra. FNs klimapanel beregnet i 2001 at havnivået ville komme til å stige mellom 10 og 90 centimeter de neste hundre åra. Men nå har de innsett at det var for optimistisk. Prognosene må fornyes, og en ny rapport legges fram i februar neste år.

Rask smelting

Globalt ventes temperaturen å stige med mellom to og tre grader de neste femti åra, og det er den raske avsmeltningen på Grønland som tyder på at havnivået vil stige mer enn først antatt.

-  På Grønland er smeltehastigheten doblet bare i løpet av de siste fem åra, sier Pål Presterud, direktør ved klimaforskningsinstituttet CICERO.

Hvis hele Grønlandsisen smelter, vil havnivået stige med hele sju meter. Presterud mener dette først vil kunne skje i et tusenårsperspektiv.-  Men i et hundreårsperspektiv er et mulig scenario at 20 prosent av Grønlandsisen og fem prosent av Antarktis smelter. Da vil havnivået stige med mellom fem og seks meter. Det vil få dramatiske følger, sier Presterud.

Ifølge Presterud tyder de fleste beregningene på at havet vil stige rundt meteren de neste hundre åra. Men det er mye usikkerhet knyttet til forskningen.-  Det er mye vi ikke vet om klimaendringene. Det eneste vi vet med sikkerhet, er at vi mennesker har betydelig ansvar for klimaendringene, og det må vi gjøre noe med, sier Pål Presterud.

Også professor Atle Nesje ved Bjerknessenteret ved Universitetet i Bergen er urolig for at farten på smeltingen har økt voldsomt. Han vil ikke være konkret på havnivåøkningen, siden han jobber med grunnlagsmaterialet for den nye FN-rapporten.

UNDERVANNSOPERA: Om det går som klimaforskerne frykter vil bygget til tre milliarder kroner i Bjørvika bli til en øy i Oslofjorden. Foto: TRULS BREKKE
UNDERVANNSOPERA: Om det går som klimaforskerne frykter vil bygget til tre milliarder kroner i Bjørvika bli til en øy i Oslofjorden. Foto: TRULS BREKKE Vis mer

-  Men på sikt vil Operahuset i Bjørvika kunne få problemer. I tillegg vil Bryggen i Bergen være utsatt. Og man kan vel si at de som bygger hytter i vannkanten heller ikke er så veldig forutseende, sier Nesje.

-  Nå er det Grønland som er jokeren, sier han.

Global smelting

Dagbladet skrev fredag at samtlige isbreer i Norge smelter dramatisk mye - mye mer enn ventet. Og dette er en global trend. I Alpene er brearealet redusert med 50 prosent siden 1850.

Hele 75 prosent av breene i Alpene kan forsvinne innen år 2050. De større breene i Glacier National Park på vestkysten av Amerika er nå omtrent en tredel av størrelsen i 1850. Og i Himalaya har så mye is smeltet at fjellkjeden nå går under navnet «vanntårnet».

Professor Trond Iversen ved Meteorologisk institutt forteller at det er stor usikkerhet knyttet til prognosene for havnivåøkningen.

-  Prognosene spriker fra bare noen desimeter til åtte meter. Men med bare én meter, vil det være alvorlig for norske havner, sier Iversen.Han forteller at flere klimaforskere frykter at så mye som 50 prosent av Grønlandsisen kan smelte innen noen hundre år.

Fare ved stormflo

Men hvis man tar utgangspunkt i FNs foreløpige prognoser om én meters havstigning, mener Iversen at den største norske trusselen er å bli truffet av 100-års stormflo.

-  Da kan man legge på en to meters vannøkning oppå den meteren FN anslår at havet vil stige. Da går det galt, sier Iversen.

Norge er uansett ikke landet som blir hardest rammet av havnivåøkningen. I et lengre perspektiv kan det få katastrofale følger for lavereliggende øyer i Stillehavet og lavlandet i Bangladesh, selv med nøkterne prognoser. Millioner av mennesker kan komme til å miste hjemmene sine.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!