Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Operaforslag med reserve

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Det runget ikke akkurat i veggene da kulturministeren i går la fram sine nye operahusutredninger. Uten stor entusiasme presenterte hun et billigere og «frakoblet» Bjørvika-alternativ. Hensikten er å gi Vestbane-tilhengerne en subsidiær stemmemulighet og dermed unngå skandalen fra i vår da Stortinget ikke maktet å samle et skikkelig flertall for plassering av et operabygg i Oslo.

Kulturminister Anne Enger Lahnstein er fortsatt for opera på Vestbane-tomta, men nå er altså det viktigste at hovedstaden får et operabygg.

  • Det er vi enig med henne i. Vestbane-tomta er fortsatt det beste alternativet. Et kulturbygg må reises til fordel for kulturen og publikum, ikke som et prosjekt i arbeidet for andre politiske mål. Med svære investeringer kan Bjørvika bli et flott område, også vel egnet for opera. Men ingenting tyder på at stat eller kommune er beredt til å bla opp 2,5 milliarder i samferdselsinvesteringer som skal til for å gjøre landets største trafikkmaskin til et levelig sted for en opera.
  • Derfor er en Bjørvika-plassering «frakoblet» veiutbygging et trist alternativ. Det framstår som et resignert forslag ut fra at opera i Bjørvika er bedre enn ingen opera. Det er et poeng. Men hvem vil gå i et operahus som ligger isolert mellom motorveier i Bjørvika? Et kostbart praktbygg i tarvelige omgivelser kan være en dårlig løsning. Det er slett ikke sikkert at et operabygg alene vil dra med seg byutvikling, slik Oslo Arbeiderparti synes å tro. Lederen Britt Hildeng sier at utbygging av Bjørvika vil ordne seg bl.a. fordi Oslo kommune allerede har satt av 140 millioner til veiutbygging i området. Da mangler det bare noen tusen millioner kroner.
  • Strevet for å få et tidsmessig operahus i Oslo har vart siden slutten av forrige århundre, og det er på tide at det tar slutt. Regjeringens opplegg legger alt vel til rette for at det nå vil skje. Det viktigste med gårsdagens utredning er at Fremskrittspartiet ikke får lykkes med sitt nei til opera en gang til.