Operasjef håper på Vestbanen

- Vestbanen er ennå ingen umulighet, sier opera-sjef Bjørn Simensen. Men det kan se ut som om Simensens drøm ikke vil gå i oppfyllelse - hvertfall i denne omgang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han er overbevist om at dersom stortingsrepresentantene stemmer etter hjerte og overbevisning, vil Vestbanen gå av med seieren. Men representantene er bundet til å stemme for den plasseringen som partiene har vedtatt å gå inn for.

Mens debatten pågikk om hvor den nye operaen kan og bør ligge, er Simensen nervøst avventende til avstemningen i kveld. Han har tre håp, først og fremst at operaen ender på Vestbanen, dernest i Bjørvika.

- Men jeg er redd at et vedtak om Bjørvika vil bety en ørkenvandring både økonomisk og tidsmessig før en ny opera står ferdig. Det er et konglomerat av interesser som skal samordnes før operaen kan bygges, sier han.

Det tredje håpet er at de 139 stortingsrepresentantene som ønsker en ny opera, vil bevare engasjementet for plasseringen i det arbeidet som må føres videre, om kveldens vedtak ikke blir avgjørende.

FrP avgjør

Operasjefen mener det ikke er noe godt tegn at Fremskrittspartiets representanter på Stortinget vil avgjøre operasaken. Frp vil ikke si fra hvordan partiet vil stemme før under selve avstemningen i kveld.

- Det ser ut som om Frp avgjør. Jeg håper bare de andre partiene ikke binder seg opp i allianser med Frp for å få til et vedtak. Det kan forkludre det hele, mener Simensen.

Operasjefen finner likevel mye å glede seg over.

- Jeg er meget begeistret over at nasjonalforsamlingen bruker minst fire timer på en operadebatt. Det må være over 40 år siden sist det skjedde. Jeg håper de mange representantene vil bruke den tyngden de representerer på en eller annen måte. Operadebatten kan ikke legges død nå. Ingen har råd til det om ballongen sprekker i kveld, sier han.

Uhensiktsmessig

Før avstemningen foreligger det ikke noe flertall for verken Vestbanen eller Bjørvika. Det kan ende uten flertall for noe alternativ. Da må operaen fortsette i Folketeater-bygningen på Youngstorget.

- Jeg vil være veldig bekymret hvis det skjer. Det vil være svært problematisk for de ansatte å måtte fortsette i uhensiktsmessige lokaler. Dessuten må det da gjennomføres vedlikehold og forbedringer for 40 - 50 millioner kroner, sier Bjørn Simensen.

Simensen fulgte i dag debatten i Stortinget. Han var imponert over flere av innleggene og nevner Ola T. Lånke (KrF), Per-Kristian Foss (H), Inger Stolt-Nilsen (H) og statsråd Anne Enger Lahnstein (Sp). Samtlige av disse er også meningsfeller og vil ha ny opera på Vestbanen.

(NTB)