Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«OPERASJON AVSKREKKING»

Slik har Kina forsøkt å true dissidenter til taushet før fredsprisseremonien i Oslo.

EN KRIMINELL: Årets fredsprisvinner Liu Xiaobo (54) stemples som en lovbryter av kinesiske myndigheter, som har dømt han til 11 års fengsel. Liu sitter fengslet i Jinzhou, nordøst i Kina, og får ikke være til stede under seremonien i Oslo rådhus fredag. Foto: EPA/Scanpix
EN KRIMINELL: Årets fredsprisvinner Liu Xiaobo (54) stemples som en lovbryter av kinesiske myndigheter, som har dømt han til 11 års fengsel. Liu sitter fengslet i Jinzhou, nordøst i Kina, og får ikke være til stede under seremonien i Oslo rådhus fredag. Foto: EPA/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BEIJING (Dagbladet): En rekke opposisjonelle Dagbladet har snakket med de siste dagene tegner et entydig bilde av landets makthavere. De mener Kommunistpartiet er i et politisk krisemodus og rammet paranoia når det gjelder fredspristildelingen.

Minst et 40 talls demokratiforkjempere, venner og familie av fredsprisvinner Liu Xiaobo (54) er arrestert, satt i husarrest og ilagt forbud mot å snakke med utenlandske journalister om Nobelprisen.

- Kinas reaksjon mot Fredsprisen er verre enn Nazi-Tysklands, sier fredsprisvinnerens advokater, Mo Shaoping og Shang Baojun, til Dagbladet.

I likhet med andre peker de på paralellen til det som skjedde i 1935. Når seremonien avholdes i Oslo rådhus fredag, er det første gang på 75 år at prisen ikke deles ut. Den gang satt den tyske pasifisten Carl von Ossietzky i nazistenes konsentrasjonsleir, dømt for landssvik og spionasje. Liu Xiaobo sitter fengslet fram til 2020, dømt for undergravende virksomhet. Og da som nå er tildelingen blitt møtt med et voldsomt raseri av landets myndigheter. De stempler vinneren som kriminell, og har sensurert medieomtalen av tildelingen.

Døgnovervåkes En av dem som har fått merke myndighetenes vrede, er en av Kinas fremste juridiske eksperter, den kristne demokratiforkjemperen Fan Yafeng.
 
Bare siden midten av oktober er han blitt innbrakt fire ganger. Forrige gang var onsdag for to uker siden. Ti politibetjenter dukket opp på døra klokka ni på kvelden og hentet ham, kona og sønnen på tre år.

- Vi ble avhørt separat, mistenkt for å organisere sosiale aktiviteter, sier Fan, på en telefon han advarer mot er avlyttet.

I HUSARREST: Liu Xiaobos kone, Liu Xia, har sittet i husarrest siden tildelingen ble kjent. Den siste måneden har hun ikke fått forlate sitt hjem eller benytte seg av telefon eller Internett. Foto: REUTERS/Scanpix
I HUSARREST: Liu Xiaobos kone, Liu Xia, har sittet i husarrest siden tildelingen ble kjent. Den siste måneden har hun ikke fått forlate sitt hjem eller benytte seg av telefon eller Internett. Foto: REUTERS/Scanpix Vis mer

De ble holdt til halv to om natta. Treåringen ble liggende på gulvet og skrike.

Fang har vært innesperret i sitt hjem helt siden 1. november.

- Politiet overvåker meg 24 timer i døgnet. To på utsida av døra og seks nede i oppgangen. De har til og med satt opp en smijernsport, sier han.

Mishandlet I oktober, da verdens øyne var rettet mot Nobel-bråket, ble Fang arrestert og banket opp. I likhet med over 200 kinesiske kristne ledere ble han nektet utreise til den store Lausanne-kongressen i Sør-Afrika.

- De fikk meg inn i en bil. Det var første gangen de slo meg. Den venstre tommelen min ble skadd. Og jeg hadde blåmerker på brystkassa i to uker etterpå, sier Fang.

Han er ikke tvil om at den hardhendte framgangsmåten skyldes fredspristildelingen, og mener de kinesiske lederne nå er i krisemodus. Derfor slår sikkerhetspolitiet til mot enhver regimekritiker i disse dager. Flere kilder sier kampanjen har fått et navn: Operasjon Avskrekking.

FÅR IKKE TAK I: 8.oktober var Mo Zhixu den som overrakte budskapet fra Liu Xia til pressen. Nå er hans telefon, i likhet med flere andre Dagbladet har ringt, ute av drift. Foto: Kristoffer Egeberg
FÅR IKKE TAK I: 8.oktober var Mo Zhixu den som overrakte budskapet fra Liu Xia til pressen. Nå er hans telefon, i likhet med flere andre Dagbladet har ringt, ute av drift. Foto: Kristoffer Egeberg Vis mer

Andre opposisjonelle Dagbladet har prøvd å få tak i, er også satt i husarrest. Vi får beskjed om at nummeret er ute av drift.

Kan ikke svare Cui Weiping, kjent aktivist og blant dem som undertegnet demokrati-oppropet «Charter-08», svarer slik når vi ringer:

- Er du satt i husarrest?

- Beklager, det kan jeg ikke svare på.

- Hva skal du gjøre 10. desember?

- Beklager, jeg kan ikke svare på det heller.

ADGANG FORBUDT: Ingen journalister eller fremmede får slippe inn portene til leiligheten der Liu Xia bor. Inngangspartiet er godt bevoktet av politiet. Foto:  AFP PHOTO / Scanpix
ADGANG FORBUDT: Ingen journalister eller fremmede får slippe inn portene til leiligheten der Liu Xia bor. Inngangspartiet er godt bevoktet av politiet. Foto: AFP PHOTO / Scanpix Vis mer

- Så du kan ikke svare på noen spørsmål?

- Faktisk er jeg blitt bedt om ikke å svare på spørsmål om Nobelprisen eller andre relaterte spørsmål.

En annen menneskerettighetsadvokat forteller at flere aktivister har forsvunnet. Han nevner flere navn. Andre vet han er satt i husarrest.

- Myndighetene har advart meg mot å gi intervjuer om fredsprisen. Så kanskje det er best dere ikke bruker navnet mitt, sier advokaten til Dagbladet.

Trues til taushet Fredsprisvinnerens kone, Liu Xia, har sittet i husarrest siden tildelingen ble kjent. I de første dagene som fulgte kommuniserte hun med Dagbladet via Twitter, e-post og telefon. Men så ble alt brutt. Etter det Dagbladet erfarer har kinesiske myndigheter truet Liu Xia med at dersom hun fortsetter kommunikasjonen, vil de frata henne retten til å besøke mannen i fengsel en gang i måneden.

Heller ikke ektemannens advokater får snakke med henne. Mo Shaoping og Shang Baojun er i likhet med flere titalls andre nektet å borde utenriksfly. Da kunstneren Ai Weiwei i forrige uke triumferte på Twitter med at han hadde passert passkontrollen på vei ut av Kina, gikk det bare minutter før oppdateringen kom:

JUBLET FOR TIDLIG: Den kinesiske kunstneren twitret i triumf da han hadde passert passkontrollen på vei til Sør-Korea. Rett etterpå ble han likevel stoppet og forhindret fra å borde utenriksflyet. Dette bildet var Ais protest da han i forrige måned ble satt i husarrest. Foto: Ai Weiwei
JUBLET FOR TIDLIG: Den kinesiske kunstneren twitret i triumf da han hadde passert passkontrollen på vei til Sør-Korea. Rett etterpå ble han likevel stoppet og forhindret fra å borde utenriksflyet. Dette bildet var Ais protest da han i forrige måned ble satt i husarrest. Foto: Ai Weiwei Vis mer

- De sa det kunne skade nasjonens sikkerhet hvis jeg forlot landet, sier Kinas svar på Andy Warhol.

De kritiske røstene mener Kinas håndtering av Nobelsaken er blitt en pinlig affære.

- Å ta i bruk slike ulovlige virkemidler er som å klatre i trær for å fange fisk, eller som å drikke gift for å døyve tørsten. Det vil bare resultere i en enda større politisk maktkrise, spår Fang fra husarresten.

NEKTES UTREISE: Shang Baojun og Mo Shaoping, Liu Xiaobos advokater, er også nektet utreise. Foto: AP Photo/Scanpix
NEKTES UTREISE: Shang Baojun og Mo Shaoping, Liu Xiaobos advokater, er også nektet utreise. Foto: AP Photo/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling