«OPERASJON AVSKREKKING»

Slik har Kina forsøkt å true dissidenter til taushet før fredsprisseremonien i Oslo.

EN KRIMINELL: Årets fredsprisvinner Liu Xiaobo (54) stemples som en lovbryter av kinesiske myndigheter, som har dømt han til 11 års fengsel. Liu sitter fengslet i Jinzhou, nordøst i Kina, og får ikke være til stede under seremonien i Oslo rådhus fredag. Foto: EPA/Scanpix
EN KRIMINELL: Årets fredsprisvinner Liu Xiaobo (54) stemples som en lovbryter av kinesiske myndigheter, som har dømt han til 11 års fengsel. Liu sitter fengslet i Jinzhou, nordøst i Kina, og får ikke være til stede under seremonien i Oslo rådhus fredag. Foto: EPA/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BEIJING (Dagbladet): En rekke opposisjonelle Dagbladet har snakket med de siste dagene tegner et entydig bilde av landets makthavere. De mener Kommunistpartiet er i et politisk krisemodus og rammet paranoia når det gjelder fredspristildelingen.

Minst et 40 talls demokratiforkjempere, venner og familie av fredsprisvinner Liu Xiaobo (54) er arrestert, satt i husarrest og ilagt forbud mot å snakke med utenlandske journalister om Nobelprisen.

- Kinas reaksjon mot Fredsprisen er verre enn Nazi-Tysklands, sier fredsprisvinnerens advokater, Mo Shaoping og Shang Baojun, til Dagbladet.

I likhet med andre peker de på paralellen til det som skjedde i 1935. Når seremonien avholdes i Oslo rådhus fredag, er det første gang på 75 år at prisen ikke deles ut. Den gang satt den tyske pasifisten Carl von Ossietzky i nazistenes konsentrasjonsleir, dømt for landssvik og spionasje. Liu Xiaobo sitter fengslet fram til 2020, dømt for undergravende virksomhet. Og da som nå er tildelingen blitt møtt med et voldsomt raseri av landets myndigheter. De stempler vinneren som kriminell, og har sensurert medieomtalen av tildelingen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer