«Operasjon Bjørnebær»: - B-gjengmann (32) leverte 15 kilo amfetamin hjemmefra

- Vi har knepet igjen en navlestreng for flere tunge kriminelle miljøer i Norge, sier politiinspektør Einar Aas etter beslag av over hundre kilo pulverstoff.

TATT ETTER OVERLEVERING: Politiet mener å ha svært god dokumentasjon på at en 32-åring med bakgrunn fra B-gjengen sto for overleveringen av rundt 15 kilo amfetamin i en bag til en kurér fredag formiddag. Dagen etter ble det beslaglagt ytterligere flere titalls kilo narkotika i et depot i Oslo som knyttes til to albanske kriminelle. Foto: JACQUES HVISTENDAHL / POLITIET
TATT ETTER OVERLEVERING: Politiet mener å ha svært god dokumentasjon på at en 32-åring med bakgrunn fra B-gjengen sto for overleveringen av rundt 15 kilo amfetamin i en bag til en kurér fredag formiddag. Dagen etter ble det beslaglagt ytterligere flere titalls kilo narkotika i et depot i Oslo som knyttes til to albanske kriminelle. Foto: JACQUES HVISTENDAHL / POLITIETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Gjennom blant annet omfattende telefonavlytting og spaning har oslopolitiets Seksjon for organisert kriminalitet de siste månedene rullet opp en av de største narkotikasakene i sitt slag i hovedstaden.

Dagbladet skrev tidligere i dag at politiet i etterforskningen har beslaglagt over hundre kilo pulverstoff, i hovedsak amfetamin og kokain. I den langvarige politioperasjonen, som bar navnet «Bjørnebær» internt, har flere velkjente norske kriminelle vært i søkelyset. Minst 13 personer er siktet i saken.

- Vi mener vi har knepet igjen en navlestreng fra narkotikaleverandører som flere tunge kriminelle miljøer i Norge har benyttet seg av. Blant mottakerne er de kjente gjengmiljøene i Oslo, som vi hele tiden holder øye med, også for å ta pengestrømmene. For i disse miljøene følger det makt med pengene - men også voldelige konflikter, sier sjefen ved seksjonen, politiinspektør Einar Aas, til Dagbladet.

Operasjonen er en del av en større innsats mot det politiet karakteriseres som organiserte kriminelle fra Vest-Balkan.

De første pågripelsene skjedde 23. september, da to albanere og en serbisk trailersjåfør ble tatt i forbindelse med transport av 22 kilo amfetamin og seks kilo kokain. Men politiet hadde god grunn til å tro at den kriminelle trailerlasten bare var en av mange i nettverket.

Etterhvert har politiet kartlagt både hvem de mener kontrollerte innførselsåren og viktige mottakere i Oslo.

Tatt «på fersken» På fredag ble åtte personer pågrepet i koordinerte aksjoner etter at spanere hadde fotfulgt flere av de siktede gjennom hele dagen.

En hovedmann i denne delen av aksjonen var en 32 år gammel norskpakistaner som er veteran i B-gjengmiljøet og er tidligere dømt for blant annet trusler, vold, ulovlig skytevåpen, grovt ran og grove tyverier. En av 32-åringens brødre var for to år siden i ferd med å bli drept i en av de verste skyteepisodene i Oslo på lang tid.

Mens spanere fra politiavdelingen Spesielle operasjoner (SO) fredag formiddag hadde full kontroll over 32-åringens bevegelser ved hans egen blokkleilighet ved Manglerud i Oslo, skal han ha gitt en bag med hele 15 kilo amfetamin til en norsk 46-åring som skulle frakte stoffet videre i bil.

- Det er riktig at pågripelsene fredag skjedde som følge av en overlevering av et betydelig kvantum pulverstoff, etter langvarig skjult etterforskning. Vi ser dette i sammenheng med tilslaget dagen etter, der ble gjort et beslag som er meget stort sett i et nordisk perspektiv. Politiet har stanset et svært stort straffbart utbytte med beslagene isolert sett, men også trolig hindret mye utbytte framover i tid, sier Aas til Dagbladet.

Han vil ikke kommentere totalsummen av beslagene.

Beslaget på lørdag, av flere titalls kilo pulverstoff, framsto som et depot og knyttes til to pågrepne menn med albansk bakgrunn.

Godtok fengsling Norskpakistaneren valgte i ettermiddag å godta varetektsfengsling i fire uker, hvorav to uker i full isolasjon.

- Han erkjenner ikke straffskyld, men er realitetsorientert og innså at politiet i en slik sak uansett vil få medhold i denne fasen. Han valgte derfor å samtykke til fengsling, sier 32-åringens forsvarer, advokat Sverre Sjøvold, til Dagbladet.

Den arbeidsledige, tidligere ustraffede 46-åringen som tok imot den tunge amfetaminbagen på fredag har i avhør hevdet at han trodde han bare fraktet anabole steroider.

- Han var i en desperat økonomisk situasjon og tok på seg et rent transportoppdrag, å frakte stoffet fra A til Å. Han framstår som en veldig liten brikke i et stort spill, sier mannens forsvarer, advokat Ola Lunde, til Dagbladet.

Fem fengslet Fem av de siktede i amfetaminkomplekset ble i Oslo tingrett i ettermiddag besluttet varetektsfengslet:

• Den straffedømte norskpakistaneren (32), som i politiets øyne er et betrodd medlem av B-gjengen i Oslo.

Straffedømt mann (32) fra Harstad. Er dømt en rekke ganger for blant annet vold, trusler, narkotika og tyveri.

Arbeidsledig nordmann (46) bosatt i Oslo. Har nylig vært siktet for en brukermengde narkotika men er ikke straffedømt. Har registrert et enkeltmannsforetak innen butikkvirksomhet som framstår som inaktivt.

Albansk håndverker (30) bosatt i Oslo. Ikke tidligere straffet i Norge.

Kosovoalbansk håndverker (32) bosatt i Oslo. Ikke tidligere straffet i Norge.

Ingen av de siktede har erkjent straffskyld, så langt Dagbladet er klar over. I morgen skal ytterligere tre menn framstilles for fengsling, etter planen. Fra før sitter tre menn varetektsfengslet etter aksjonen i september.

FORSVARERE: Ola Lunde og Vegard Munthe Ommedal. Foto: Harald S. Klungtveit
FORSVARERE: Ola Lunde og Vegard Munthe Ommedal. Foto: Harald S. Klungtveit Vis mer