Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«OPERASJON FRUGT»: - Mafiatiltalt hedmarking (34) styrte hasjsalg for 28 millioner

16 menn tiltalt i Kripos-sak etter romavlytting, hemmelig ransaking og bruk av politiagenter.

PAKKET I BALLONGER: Et av hasjbeslagene var pakket i fargerike ballonger. I bakgrunnen luksusvillaen i Pattaya der den 34 år gamle nordmannen skal ha styrt hasjligaen via telefon. Foto: KRIPOS
PAKKET I BALLONGER: Et av hasjbeslagene var pakket i fargerike ballonger. I bakgrunnen luksusvillaen i Pattaya der den 34 år gamle nordmannen skal ha styrt hasjligaen via telefon. Foto: KRIPOS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 16 menn, flere av dem fra Hedmark, er nå tiltalt for grov narkotikakriminalitet etter at Kripos har rullet opp et nettverk som skal ha stått for smugling eller salg av mange hundre kilo hasj.

Mange av mennene er tiltalt etter Straffelovens 60a, den såkalte mafiaparagrafen, som kan plusse opptil fem års fengsel på straffen til hver enkelt. Samtidig kan flere av de tiltalte vente seg påstand om inndragning av millionbeløp og blant annet flere biler som er kjøpt for narkopenger.

Fem av mennene knyttes blant annet til smugling av 264 kilo marokkansk hasj fra Nederland og Spania via Danmark til Norge i 2012 og 2013, og til betalingen av rundt to millioner kroner til danske bakmenn. Totalt sett er omfanget av tiltalen langt større.

- Dette er en sak som dreier seg om organisert handel med relativt mye hasj som har blitt distribuert i Norge, sier statsadvokat Geir Evanger til Dagbladet.

- Førte narkoregnskap Kripos mener en 34-åring fra Elverum var den mest sentrale personen i organiseringen av den norske delen av hasjligaen. Han skal  ha stått for omsetning av hasj for så mye som 28 millioner kroner, ut fra det varslede inndragningsbeløpet i tiltalen.

Dagbladet har tidligere skrevet at den tilsynelatende arbeidsledige hedmarkingen ble pågrepet i et fasjonabelt villastrøk ved Pattaya 28. januar i fjor. Det er her han skal ha oppholdt seg mye av tida mens han organiserte mottaket av de store narkotikapartiene, forsøksvis på trygg avstand fra selve hasjpakkene.

34-åringen er nå tiltalt for å ha overlevert hele 670 kilo hasj til mottakere i Norge, ved hjelp av en 37-åring som også er fra Hedmark.

STORE MENGDER: Hovedmennene knyttes til flere hundre kilo hasj, men også andre av de tiltalte risikerer flere år i fengsel. Foto: KRIPOS
STORE MENGDER: Hovedmennene knyttes til flere hundre kilo hasj, men også andre av de tiltalte risikerer flere år i fengsel. Foto: KRIPOS Vis mer

- Et viktig bevis for at 34-åringen knyttes til nesten 700 kilo hasj er analyse av det vi mener er et narkotikaregnskap på en pc som er beslaglagt. Men dette er også knyttet opp mot avlytting og andre beviser i saken, sier Evanger til Dagbladet.

To grupperinger tilknyttet henholdsvis Hedmark og Oslo er tiltalt for videre omsetning av hasj. Et av flere hasjbeslag i saken skjedde i et depot på Løten, mens et annet lå i en leilighet i Danmark tilhørende de tiltalte.

- Narkotikaen har blitt distribuert både videre nordover til Trondheim, Bergen og sørlandsområdet, sier Evanger.

- Ikke hasjregnskap Advokat Steffen Brandstad forsvarer den utpekte hovedmannen.

- Min klient erkjenner befatning med et en ikke ubeydelig mengde narkotika i Hedmark og han aksepterer å være sentral i hedmarksdelen av saken, men ikke i nærheten av de mengdene som er beskrevet i tiltalen, sier Brandstad.

Han forteller at 34-åringen avviser at det Kripos fant på mannens pc var et narkotikaregnskap.

- Dette vil han forklare seg i detalj om i retten, sier Brandstad, som legger til at 34-åringen var forberedt på at han ville bli tiltalt for organisert kriminalitet.

RANSAKET: Thailandsk politi bisto Kripos da etterforskerne slo til mot 34-åringens villa i Pattaya i fjor. Foto: KRIPOS
RANSAKET: Thailandsk politi bisto Kripos da etterforskerne slo til mot 34-åringens villa i Pattaya i fjor. Foto: KRIPOS Vis mer

- Han har ikke tatt endelig stilling til hvordan han stiller seg til dette, sier han.

Brandstad mottok tiltalen tirsdag denne uka og fikk da vite om inndragningen på 28 millioner. Rettssaken skulle egentlig ha startet tirsdag neste uke, men Brandstad ønsket å utsette den en uke. Kompromisset er at det nå er bestemt at saken skal starte torsdag neste uke.

Avlyttet hotellrom Uten at de mistenkte forsto at de var i søkelyset, ble de både avlyttet, spanet på og infiltrert i løpet av den langvarige Kripos-etterforskningen. Den fikk navnet «Operasjon Frugt», på bakgrunn av at noen av de legale trailerlastene fra Danmark nettverket misbrukte, inneholdt frukt.

- Vi har i denne saken tatt i bruk både, telefonavlytting, romavlytting, hemmelig ransaking og såkalte politiagenter som «under cover» har utgitt seg for å være kriminelle, blant annet under et pengeoverleveringsmøte, bekrefter Evanger overfor Dagbladet.

Noen av bevisene i saken skal blant annet være avlyttede møter på hotellrom, i tillegg til mer omfattende telefonavlytting og en rekke tekstmeldinger som også knyttes til den hovedtiltalte 34-åringen. De tiltalte skal ha brukt både svenske, danske, nederlandske og thailandske telefoner uten offisielle eiere for å skjule spor.

- Det har vært veldig mange telefoner i sving og mye tekstmeldinger, sier Evanger.

Hemmelig ransaking innebærer at etterforskerne har gått inn i for eksempel leiligheter for å sikre spor uten å varsle siktede samtidig.

Evanger opplyser at flere av de tiltalte har erkjent faktiske forhold i avhør, men at det ennå er uklart hvor mange som knytter seg til de enkelte postene i den  omfattende tiltalen.

- Erkjenner kurérvirksomhet Advokat Inger Johanne Reiestad Hansen forsvarer en 47 år gammel mann fra Løten. Han er tiltalt sammen med hovedmennene for innførsel av store mengder narkotika og transport av narkotikapenger.

Foto: KRIPOS
Foto: KRIPOS Vis mer

- Han erkjenner å ha drevet en kurervirksomhet, men mener han ikke har hatt en så sentral rolle som tiltalen tilsier. Han erkjenner å ha fraktet penger som har vært betaling for narkotika til Danmark, sier Reiestad Hansen.

47-åringen har forklart at han fraktet narkopengene med bil til Danmark. Reiestad Hansen sier hans har klient har oppgitt å ha kjennskap til flere av de tiltalte i saken, men ønsker ikke å gå i detaljer før rettssaken starter.

I Danmark i fjor ble fire menn som skal ha vært leverandører av hasj til det norske nettverket, dømt til straffer på rundt fem års fengsel.

Hele Norges coronakart