«Operasjon Mile»: Oslo-advokat siktet for menneskehandel

Razzia på advokatkontor i Oslo sentrum og beslag i advokatens bolig i Bærum.

RANSAKET ADVOKATKONTOR: Her går flere tjenestemenn inn til advokatkontoret midt i Oslo for å hente beslag gjort i forbindelse med pågripelse av den siktede advokaten. Foto: Bjørn Langsem
RANSAKET ADVOKATKONTOR: Her går flere tjenestemenn inn til advokatkontoret midt i Oslo for å hente beslag gjort i forbindelse med pågripelse av den siktede advokaten. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En etablert advokat i 30-åra er blant de siktede etter at minst 18 personer i dag ble pågrepet i en samordnet aksjon mot nettverket bak butikkjeden Lime Minipris.

Både på advokatkontoret i Oslo der mannen er sentral og hjemme i huset hans i Bærum ble det i formiddag gjort omfattende ransakinger, der politiet tok med seg både dokumenter og elektroniske lagringsmedier.

Fra advokatkontoret ble det i ettermiddag båret ut kassevis med beslag. Etter det Dagbladet erfarer er advokaten siktet for grov menneskehandel eller medvirkning til dette - i likhet med ni av de andre siktede.

Påtaleansvarlig i saken, politiadvokat Åsmund Yli, bekrefter overfor Dagbladet at en advokat er pågrepet.

RANSAKET ADVOKATBOLIG: I morges gikk flere politifolk inn i boligen til den siktede advokaten. Mannen er en av flere enn ti pågrepne i dagens enorme razzia.
Foto: Nina Hansen
RANSAKET ADVOKATBOLIG: I morges gikk flere politifolk inn i boligen til den siktede advokaten. Mannen er en av flere enn ti pågrepne i dagens enorme razzia. Foto: Nina Hansen Vis mer

- Han er siktet i forbindelse med måten han har drevet sin advokatgjerning på, sier Yli.

Advokat Arvid Sjødin bekrefter overfor Dagbladet at han er blitt bedt om våre den siktede advokatens forsvarer.

- Men foreløpig vet jeg mindre enn det som står i avisene. Jeg er i stavanger og har ikke snakket med ham ennå, sier Sjødin.

Knyttes til ulovlige arbeidere Mannens påståtte rolle skal blant annet ha verdt å håndtere dokuemnt-utfordringer rundt ulovlige arbeidere mest mulig «smidig» på oppdrag fra Lime-toppene. Politiet jobber ut fra at mange av arbeiderne har vært utsatt for utnytting, tvang eller trusler.

- Under aksjonen mener vi å ha identfisert flere ansatte som har vært utsatt for tvangsarbeid og menneskehandel, og sammen med Skatt Øst mener vi å ha kunne knytte bakmenn til skattebedrageri. Det involverer ulovlig opphold, svart arbeid og misbruk av andres identitet, sa Yli på en pressekonferanse i ettermiddag.

Det er uklart om politiet også knytter advokaten til annen omfattende økonomisk kriminalitet som dagligvare-sjefene i Lime-systemet skal ha stått bak.

Advokaten har den siste tida blant annet vært oppnevnt som forsvarer i store straffesaker, men profilerer seg også som ekspert på arbeidsrett og kontraktsrett.

Det var i 08.30-tida i dag at flere politifolk tok seg inn i advokatens bolig i Bærum. Noe seinere gikk også mannskaper fra politiet og andre etater inn i advokatkontoret midt i Oslo sentrum der også en rekke andre jurister har arbeidsplass.

Totalt deltok 280 politifolk, tollere, skattekrimgranskere og andre bistandsetater i aksjonen som i morges startet med koordinerte pågripelser på nærmere 15 forskjellige boligadresser.

Så gikk politiet til aksjon mot samtlige av Lime-kjedens rundt 30 filialer.

FORSVARER: Advokat Arvid Sjødin forsvarer den siktede advokaten. Foto: Jacques Hvistendahl
FORSVARER: Advokat Arvid Sjødin forsvarer den siktede advokaten. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer