Operasjon Weserübung

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
<> Narvik-funnet: <>
  • I juni 1999 gjorde politiet i Narvik et omfattende beslag av i alt 180 gjenstander samt dokumenter hos en 50 år gammel dykker i byen. Først 20 måneder seinere kom det for dagen at dokumentbeslaget inneholdt delplanen for Operation Weserübung, Hitlers felttog mot Norge.
  • I over et år lå materialet ved Forsvarsmuseet uten at ledelsen ved Riksarkivet var informert. Det er uklart hvorfor Forsvarsmuseet valgte å holde tett om saken. I dag hevder man at årsaken er at materialet er en del av en straffesak og formelt i politiets varetekt.
  • Ifølge våre fremste okkupasjonshistorikere har tilsvarende materiale aldri vært hentet opp fra tyske kampskip som ble senket under angrepet på Norge. Materialet kan inneholde sensitive opplysninger og er av stor historisk interesse.
<>
  • Når historikerne kan få innblikk i beslaget og studere det i detalj, er uklart. Konserveringsprosedyren som nå iverksettes av Riksarkivet, kan ta flere måneder, da operasjonsplanen for Narvik har ligget under vann i det senkede flaggskipet «Wilhelm Heidkamp».