OVERGIR SEG: Den ukrainske soldaten til høyre på bildet gir våpenutstyret sitt til en prorussisk separatistleder i Kramatorsk øst i Ukraina. Foto: Reuters / NTB scanpix
OVERGIR SEG: Den ukrainske soldaten til høyre på bildet gir våpenutstyret sitt til en prorussisk separatistleder i Kramatorsk øst i Ukraina. Foto: Reuters / NTB scanpixVis mer

Operasjonen for å gjenerobre Øst-Ukraina rakner

Ukrainske soldater kaster våpnene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ukrainas operasjon for å ta tilbake kontrollen i den østlige regionen er på gyngende grunn. Ukrainske soldater kaster våpnene i møte med prorussiske separatister.

Ukrainske styrker og tungt væpnede prorussiske separatister følte hverandre på tennene onsdag, men mot slutten på dagen var det prorussiske demonstranter som hadde kontrollen i Øst-Ukraina. I tillegg til Slavjansk og Kramatorsk tok prorussiske separatister også kontroll over rådhuset i industribyen Donetsk, og i Odessa på svartehavskysten erklærte separatister regionen som uavhengig, ifølge Russia Today.

Flere pansrede kjøretøyer som tidlig onsdag ble observert i ukrainske styrkers besittelse, ble senere på dagen sett i Slavjansk under kontroll av prorussiske separatister, med russiske flagg.

La ned våpnene Ukrainske soldater i Kramatorsk la ned våpnene da en gruppe separatister omringet soldatenes pansrede kjøretøy, ifølge en journalist fra AFP.

Soldatene overleverte sine skytevåpen til en prorussisk protestleder i bytte mot å få forlate stedet i kjøretøyene.

Kyiv Post skriver at det er uklart om ukrainske styrker har skiftet side og sluttet seg til separatistene, men en soldat som passet på ett av kjøretøyene, sa til Reuters at både han og de andre ukrainerne hadde sluttet seg til separatistene fordi de ikke ville skyte på sine egne.

Sterke anklager Den spente situasjonen, i kombinasjon med oppblåst og aggressiv retorikk, skaper økt frykt for at situasjonen kan komme ut av kontroll og endre i voldelige sammenstøt før de russiske og ukrainske utenriksministrene torsdag for første gang møtes i USAs og Russlands nærvær i Genève.

Russland, som ikke anerkjenner den midlertidige regjeringen som ble innsatt etter at president Viktor Janukovitsj rømte landet, gjør sitt beste for å framstille situasjonen i Øst-Ukraina som ustabil og dramatisk. Men Ukraina prøver å dempe situasjonen og opplyste onsdag at det ikke blir erklært unntakstilstand øst i landet.

Den ukrainske presidenten Arsenij Jatsenjuk brukte imidlertid sterke ord mot Russland, som han beskylder for å eksportere terrorisme til Ukraina.

Han sa at Russland benytter ukrainske soldater som har hoppet av, til å gå i lag med væpnede separatister for å okkupere offentlige bygninger.

«Skyt for å drepe» Ukrainske sikkerhetsmyndigheter opplyser at de har informasjon om at russiske offiserer som befinner seg i Ukraina, har gitt lokale separatister ordre om å skyte for å drepe etter at Ukraina innledet operasjonen for å gjenvinne kontrollen i området.

TUNGT: Soldater fra den ukrainske hæren er nedtrykte der de sitter på stridsvogna si i Kramatorsk. Foto: AP / NTB scanpix
TUNGT: Soldater fra den ukrainske hæren er nedtrykte der de sitter på stridsvogna si i Kramatorsk. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

«Etterretningsopplysninger viser at sabotasjeoperasjoner i Øst-Ukraina åpenlyst ledes av russiske etterretningsoffiserer som har gitt ordre om å skyte for å drepe», heter det i kunngjøringen.

Sikkerhetstjenesten sier også at den har fanget opp kommunikasjon som viser at de samme russiske agentene som deltok under okkupasjonen av Krim, nå samordner aksjonene til separatistene i det østlige Ukraina.

NATO avgjorde onsdag at de øker sin militære tilstedeværelse til lands, til vanns og i luften i regionen rundt Ukraina, og NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen gjentar sin appell til Russland om å «bli en partner for en løsning i Ukraina og stanse destabiliseringen av tidligere sovjetiske satellitter».

(NTB)