Operasjonen var vellykket

Lakshmi (2) fikk fjernet ekstra sett armer og bein.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Lille Lakshmi (2) hviler nå ut etter en risikabel 27 timer lang operasjon der hun fikk fjernet et ekstra sett armer og bein. Ifølge legene var operasjonen vellykket, og toåringen ligger nå til overvåking på sykehuset i Bangalore, melder AP og BBC News.

Dobbelt sett organer
Den indiske jenta hadde tilstanden som på latin kalles Ischiopagus tetrapus – kroppen hennes har absorbert en uutviklet tvilling i livmora, slik at hun har endt opp med dobbelt sett av flere organer.

Tilstanden skiller seg fra siamesiske tvillinger ved at det bare er den ene tvillingen som har utviklet seg; i Lakshmis tilfelle hadde tvillingen verken hode eller hjerne og fungerte som en «parasitt» på jenta.

Et legeteam på 36 har under operasjonen fjernet de ekstra lemmene og gjenoppbygd bekkenområdet, der de overflødige armene og beina satt.

- Det gikk over all forventning, rekonstruksjonen gikk utmerket, sier Sharan Patil, leder for legeteamet, til AP.

Legene har stått overfor enorme utfordringer; i tillegg til de ekstra armene og beina hadde toåringen også fire nyrer og to mage- og brystseksjoner, hadde sammenvokste nerver og ryggsøyler og kunne ikke stå eller gå.

I tillegg til å gjenoppbygge bekkenområdet forventet legene å få store problemer med å skille de sammenvokste ryggsøylene, men også dette skal ha gått overraskende lett.

Kritisk

SPESIELL FAMILIE: Lille Lakshmi med familien, mamma Poonam, pappa Shambhu og bror Mithilesh før operasjonen. Foto: AFP/SCANPIX
SPESIELL FAMILIE: Lille Lakshmi med familien, mamma Poonam, pappa Shambhu og bror Mithilesh før operasjonen. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer

Det hastet med å operere fordi Lakshmi allerede hadde problemer med å fø den «parasittiske tvillingen», men de fattige foreldrene hadde ikke råd. Patil tilbød seg til slutt å operere datteren gratis.

Operasjonen hadde en risiko på 25 prosent, men både foreldre og leger syntes risikoen var verdt gevinsten: at Lakshmi nå kan ha et håp om å overleve tenåra.

Lakshmi er oppkalt etter den mangelemmede hindugudinnen med samme navn, og landsbyboerne hjemme anså henne i begynnelsen som en inkarnasjon av gudinnen.

Den lille jenta skal nå ligge til overvåking tilkoblet pustemaskin i to-tre dager.

Sammenvokste tvillinger forekommer i én av 200 000 tilfeller. De kommer alltid fra ett og samme befruktede egg og er dermed alltid av samme kjønn.

JOBBET GRATIS: En del av det store legeteamet som opererte lille Lakshmi i 27 timer på et sykehus i Bangalore. Leder for gruppa, Sharan Patil, nummer tre fra venstre.