GAVE FOR LIVET: Operasjonssykepleier Allison Batson donerte bort en nyre til Clay Taber etter bare å ha kjent ham i tolv uker. Foto: Emory Universitetssykehus
GAVE FOR LIVET: Operasjonssykepleier Allison Batson donerte bort en nyre til Clay Taber etter bare å ha kjent ham i tolv uker. Foto: Emory UniversitetssykehusVis mer

Operasjonssykepleier ga bort nyren sin til pasient

Allison hadde bare kjent Clay (23) i seks uker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Clay Taber (23) var nettopp ferdig på universitetet da legene fortalte at han hadde fullstendig nyresvikt.

Under to år seinere er han gifteklar, etter at en operasjonssykepleier donerte nyren sin til ham.

Livstruende sykdom Legene ga Taber diagnosen Goodpasture syndrom, en livstruende sykdom som innebærer at immunsystemet begynner å produsere antistoffer som angriper lunge og nyrer.

Sykdommen ble heldigvis oppdaget før den hadde begynt å påvirke 23-åringens lunger, men han trenge likevel en nyretransplantasjon.

Han ble innlagt på Emory Universitetssykehus i Atlanta, hvor han tilfeldigvis traff operasjonssykepleier Allison Batson.

Hun forteller at hun raskt fikk sterk sympati for den unge mannen, ifølge Fox News.

- En stor inspirasjon - Her var denne unge mannen med hele livet foran seg, og han kjempet for livet. Han ble raskt venner med mange av de ansatte, og var virelig en stor inspirasjon for oss alle, sier hun.

Taber var en av 90 000 mennesker i USA som ventet på en nyretransplantasjon på dette tidspunktet.

Han ble plassert på en venteliste, men legene fortalte at det trolig ville ta mellom tre og fem år før han fikk ny nyre.

23-åringens mor testet positivt som donor, men legen ville ikke fjerne nyren hennes, fordi nyreveggene hennes var for tynne.

Støttet av familien Da bestemte Batson, som på dette tidspunktet hadde kjent den unge mannen i seks uker, seg for å stille opp.

- Det var helt grusomt for Sandra (mora, red. anm.), og jeg følte virkelig med henne som mor, sier sykepleieren, som selv har fire voksne barn.

- Jeg tenkte: «Vet du hva, jeg kan gjøre dette». Jeg snakket med familien min om det, og de støttet meg fullt ut.

Batson testet også positivt som donor for Taber, og i tillegg var nyrene hennes sterke nok for en transplantasjon. Hun forteller at hun aldri angret.

Overveldet - Denne mannen trengte en sjanse til å starte livet på den måten det burde, sier hun.

Taber selv sier han ble fullstendig overveldet av sykepleierens tilbud.

Transplantasjonen gikk etter planen, og i dag er Taber opptatt med bryllupsforberedelser. Bryllupet står førstkommende juni.

- Det var veldig emosjonelt. Dette hadde vært et langt halvannet år. Jeg visste at det var mange andre mennesker med langt verre nyresvikt enn meg, og det at Allison ville gjøre dette - etter bare å ha kjent meg i seks uker - var veldig spesielt. Det gjorde at jeg følte meg veldig velsignet, sier han til Fox News.