Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Opererer flere enn nødvendig

Konkurransen om pasientene har gjort terskelen for å legge nordmenn under kniven lavere. Det mener ledelsen ved Universitetssykehuset Nord-Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Hvis ikke vi behandler pasientene, forsvinner de til private sykehus eller de velger andre behandlingssteder gjennom fritt sykehusvalg, sier Knut E. Schrøder, direktør ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) til Dagbladet.

Hva som skjer når profitten styrer Helse-Norge, er tema for dokumentaren «Kirurgisk krigføring», presentert i NRK «Brennpunkt» kveld.

I NRK-dokumentaren kommer det blant annet fram at enkle snorkeoperasjoner og behandling av personer med grå stær har økt kraftig de siste åra.

Kamp om pasientene

I kampen om pasienter og penger blir terskelen for operasjoner stadig lavere, mener sykehusdirektør Knut E. Schrøder, og får støtte fra avdelingsoverlege Knut Rasmussen ved hjerteavdelingen på UNN.

-  Konkurransen senker terskelen for å undersøke og operere. Min største bekymring er at den fortsetter å synke, sier Rasmussen til Dagbladet.

Han mener konsekvensen av konkurransen i Sykehus-Norge fører til at pasienter som ikke nødvendigvis trenger operasjon, legges under kniven. Det gjelder for eksempel brokk- og bypass-operasjoner.

Penger i kassa

Hva slags behandling du som pasient får, avgjør hvor mye penger sykehusene mottar fra staten. En enkel og kjapp operasjon gir mer penger i kassa, enn en utredning som ikke fører til et kirurgisk inngrep eller såkalt ballongbehandling. Dette kan føre til en mulighet for overbehandling og en overdiagnostisering ved norske sykehus, mener Rasmussen.

-  Så fokuset på økonomi har ført til en mer liberal diagnostisering?

-  Ja, og en skjev prioritering. Det er ikke de som trenger det mest, som får behandling. Innen hjertemedisin lønner det seg å utføre en bypass-operasjon framfor å utvide blodårene med ballong, sier han.

Etterlyser debatt

De private helseklinikkene kommer svært godt ut i dagens finansieringssystem. Selv leder for de Private sykehusenes organisasjon (PRISYS), Leif Næss, synes ordningen er problematisk.

-  Ikke logisk

-  Det er ulogisk at det er lagt opp til et finansieringssystem hvor man får så lite penger for konsultasjoner, og så mye for operasjoner, sier Næss.

Pasientenes forventninger kan presse legene til overbehandling, mener han.

-  Hva er mest avgjørende når man skal vurdere en operasjon?

-  Jeg håper det viktigste er faget, men det er også noe som heter økonomi. Jeg savner en åpen og nyansert debatt rundt dette, sier han.

Unødvendig behandling

-  Det er grunn til å spørre seg om det er behov for å behandle alle disse, sier Schrøder til Dagbladet.

Pasienter med kompliserte plager og de alvorlig syke som trenger innleggelse, er taperne. Legene snakker om lønnsomme og ulønnsomme pasienter.

-  Hvis denne kurven bare fortsetter å stige, vil man til slutt møte et punkt hvor man opererer folk som kunne hatt det helt fint uten å være operert, sier Terje Christoffersen, avdelingsoverlege ved UNN til NRK «Brennpunkt».

PRESS: - Vi blir presset til å gjøre ting vi selv ikke synes er riktig. Hvis vi sier nei, får vi etter en stund rapport fra privatklinikkene sørpå, om at inngre pet er utført, sier Knut Rasmussen, overlege ved hjerteavdelingen på Universitetssykehuset Nord-Norge.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media