Opereres til jenter - tenker som gutter

I Norge fødes hvert år rundt ti barn som legene ikke kan fastsette kjønnet på. Noen av dem får problemer med sin kjønnsidentitet. Likevel blir nesten alle operert til å bli jenter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Noen av disse barna får identitetsforstyrrelser som fører til tristhet, tilbaketrekning og lavt selvbilde. De føler seg som gutter i jentekropper, sier barnepsykiater Trond Diseth. Han er overlege ved Rikshospitalets barne- og ungdomspsykiatriske seksjon.

Diseth setter nå spørsmålstegn ved dagens praksis.

- Tidligere mente en at et barn som ble oppdratt som jente, også ville føle seg som jente. Oppdragelsen de to første leveårene var avgjørende.

Velger jente

- Jeg er ikke enig i at vi er født nøytrale og bare formes av samfunnet. Kjønnsidentiteten er medfødt og ligger i oss allerede i mors liv. Derfor er det ikke bare å operere barna til å bli jenter, mener Diseth.

Barna en ikke kan bestemme kjønnet på, er sjelden hermafroditter. Som regel har de antydninger til kjønnsorganer for begge kjønn. Barna kan være født med kvinnelige kjønnskromosomer, men ha kjønnsorganene til en gutt, eller omvendt.
- Før en bestemmer barnets kjønn, en til to uker etter at det er født, vurderer legene om barnets fallos-legeme kan få en seksuelt tilfredsstillende funksjon. Ofte er svaret nei.

- I tillegg er det vanskelig å operere penis, og en velger derfor heller å lage vagina og gjøre barnet til jente. Det er en avgjørelse som kan diskuteres, sier Diseth.

Skam

Han skal nå starte med systematisk oppfølging av barna som fødes med det en kaller «forstyrrelser i kjønnsdifferensieringen».

Som barnepsykiater er han i kontakt disse pasientene og problemene de sliter med når de blir eldre.

Han er også med på å støtte og hjelpe foreldre som synes situasjonen er vanskelig. Mange foreldre har opplevd å bli utstøtt fra resten av familien, og lider sammen med barnet i stillhet.

- Foreldrene får alltid spørsmål fra familie og venner om det ble jente eller gutt. Ingen tenker på at en av og til kan ha problemer med å bestemme kjønnet. Temaet er skambelagt, dette er dessverre noe en ikke snakker så mye om, sier Diseth.

<B>TABUBELAGT:</B> -Vi vet at noen av dem som er blitt operert til å bli jenter, har det veldig tøft, men dette er et tabutema som det snakkes altfor lite om, sier overlege og barnepsykiater Trond Diseth.