Operert 25 ganger i hemmelighet

Ukrainas president Viktor Jusjtsjenko ble dioksinforgiftet 2004.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

25 ganger og i all hemmelighet har Ukrainas president Viktor Jusjtsjenko blitt operert for dioksinforgiftningen han ble utsatt for i 2004. Det vansirede ansiktet er blitt som nytt.

Ved hjelp av en fransk lege på universitetssykehuset i Genève i Sveits er den 54 år gamle presidenten nå nærmest helbredet. Den franske TV-kanalen France 2 har intervjuet professoren som får æren for å ha gitt Jusjtsjenko et nytt liv og et nytt utseende.

- Han kom hit uten å bli gjenkjent, det var svært avgjørende for å kunne gjennomføre dette. Han hadde heis direkte til rommet sitt, forteller professor Jean-Hilaire Saurat, som har gjennomført 25 operasjoner på Viktor Jusjtsjenko de siste fire årene.

Jusjtsjenko har nå gitt sykehuset i Genève tillatelse til å offentliggjøre deler av journalen sin, fordi han ønsker at opplysningene skal bidra til forskningen rundt forgiftninger.
Forgiftet
Opplysningene om daværende opposisjonsleder Jusjtsjenkos forgiftning under valgkampen i Ukraina i 2004 har vært omstridt.

Enkelte bestrider at det i det hele tatt dreide seg om en forgiftning, mens mange pekte på russisk etterretning som skyldig i at Jusjtsjenko var døden nær og fikk ansiktet og resten av kroppen vansiret. Russlands klare favoritt foran presidentvalget i 2004 var Jusjtsjenkos rival Viktor Janukovitsj.

Jusjtsjenko hevder selv at det var Ukrainas etterretningssjef Igor Smesjko som var ansvarlig for forgiftningen. Den skal ha skjedd under en middag 5. september 2004 i etterretningssjefens datsja utenfor Kiev, der Jusjtsjenko var gjest.

Ifølge legene i Sveits dreide det seg om noen milligram av det dødelige stoffet, og teorien er at dioksinen var blandet i maten Jusjtsjenko fikk servert.


Fant opp metoder


Tilfellet Jusjtsjenko blir beskrevet som unikt, fordi legene for første gang har fått anledning til å studere hvordan kroppen reagerer på en dioksinforgiftning, og fordi metodene i helbredelsen av presidenten aldri tidligere har vært utprøvd.

- Steg for steg identifiserte vi, eller fant opp, metoder for behandlingen av presidenten, både for å lindre smertene og for å få til den kosmetiske forandringen, forteller professor Saurat til France 2.

NÅ: Dette bildet ble tatt 3. september og viser at ansiktet til Viktor Jusjtsjenko er godt leget. Foto: Scanpix/Reuters
NÅ: Dette bildet ble tatt 3. september og viser at ansiktet til Viktor Jusjtsjenko er godt leget. Foto: Scanpix/Reuters Vis mer

Forskningen Saurat og hans team på universitetssykehuset har gjennomført med president Jusjtsjenko som prøvekanin, har gitt viktige svar på hvordan dioksin påvirker kroppen. Prøver er frosset ned til 80 minusgrader og er viktige i den videre forskningen om temaet.

Til tross for smertene selve forgiftningen og behandlingen medførte, har Jusjtsjenko hele tiden ivaretatt embetet som Ukrainas president.

- Han sluttet aldri å arbeide. Han sa til meg: Jeg er som en kosakk, jeg tåler alt, forteller professor Saurat.

(NTB)

Operert 25 ganger i hemmelighet
FØR: En forgiftet Jusjtsjenko taler til folket i 2004.
FØR 2004: Slik så politikeren ut før han ble vansiret av gift.