-  Operert uten grunn

Thor Kvarme (49) føler seg rundlurt av en av landets mest profilerte tannleger. Tannlegen slaktes i en sakkyndig rapport, og nå granskes han av Helsetilsynet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tannlegen har profilert behandlingsmetodene sine i flere norske medier. Nå granskes han av Helsetilsynet for feilbehandling av pasient Thor Kvarme (49) fra Sandvika og en annen pasient.

Kvarme skulle egentlig behandles for en betennelse i tannkjøttet, men ble i stedet operert i kjeven.

- Vanvittig opplevelse

- Tannlegen sa at jeg hadde skjulte beinbetennelser i munnen. Jeg fikk aldri noen dokumentasjon på behandlingen, sier Kvarme, som tok kontakt med tannlegen etter å ha lest om hans metoder i en artikkel.

Kvarme var hos tannlegen 19 ganger fra 2000 til 2002. Operasjonene glemmer han aldri.

- Han boret rett inn i kjevebeinet oppe og nede på de fire stedene hvor jeg har hatt visdomstenner. Dette tok til sammen fire timer og var en vanvittig opplevelse. Jeg følte at han skulle bore seg rett gjennom alt som var. Jeg tåler mye, men dette er det verste jeg har opplevd, sier Kvarme.

Tannkjøttbetennelsen, som var grunnen til at Kvarme oppsøkte den kjente tannlegen, ble han ikke behandlet for i det hele tatt.

- Det luktet infeksjon av tannkjøttet, noe jeg gjorde tannlegen oppmerksom på fra første stund. Dette kunne han ikke kunne gi noen forklaring på. Jeg fikk store smerter rundt bihulene og i ansiktet, hvor jeg også har vondt fra før av. Det var uutholdelig i perioder, sier han.

Slaktes av professor

Professor Pål Barkvoll har utarbeidet en sakkyndig uttalelse om tannlegens behandling. Rapporten er en total slakt av hans praksis.

Barkvoll mener tannlegen har operert de to pasientene uten at det var nødvendig, og konkluderer med at han har drevet grov malpraksis. Professoren lister opp følgende mangler:

• I pasientjournalene finnes det ingen vurdering som tilsier hvorfor tannlegen opererer pasientene sine.

• Det står ikke i journalen hva slags medikamenter som brukes innvortes under denne typen operasjon.

• Tannlegen har ingen støtte i internasjonal medisin/odontologi for behandlingen.

• Barkvoll skriver at han har vært i kontakt med flere andre som har vært pasienter hos denne tannlegen, og som sliter med de samme problemene som de to klagerne.

• Tannlegen har trolig brutt lovverket på flere punkter.

- En slik utøvelse av tannlegepraksis er til skade for pasientene, konkluderer professoren.

Vurderer krav

Underdirektør Jostein Vist bekrefter at Statens helsetilsyn nå behandler en tilsynssak mot tannlegen.

- Vi regner med å behandle saken ferdig i løpet av et par måneder, sier Vist .

Kvarme og hans advokat vurderer nå å kreve erstatning fra tannlegen - både for utleggene direkte til tannbehandlingen, og utgifter for behandling i ettertid.

- Jeg har aldri tidligere sett en så klar konklusjon fra en sakkyndig som i denne saken, sier advokat Kjell Inge Ambjørndalen i Norman & Co.

KLAGER: Thor Kvarme (49) ble operert av en landskjent tannlege. Nå har han klaget tannlegen inn for Helsetilsynet.