Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Opererte hjerner etter operasjonsforbud

Helsetilsynet refser St. Olavs hospital som ikke stanset hjernekirurg (51).

KRASS KRITIKK: Helsetilsynet er sterkt kritisk til at St. Olavs hospital i Trondheim ikke stanset den 51 år gamle hjernekirurgen. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
KRASS KRITIKK: Helsetilsynet er sterkt kritisk til at St. Olavs hospital i Trondheim ikke stanset den 51 år gamle hjernekirurgen. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Legen ble tilsatt som overlege ved St. Olavs Hospital i 1996, og foretok aneurismeoperasjoner og operasjoner av hjernesvulster.

Det tok ikke lang tid før leger og sykepleiere ved St. Olavs Hospital reagerte.

Kollegaens «preoperative vurderinger og operative aktivitet var så tvilsomme at det var uforsvarlig å la ham fortsette», heter det i tilsynsrapporten fra Helsetilsynet.

«Enkelte av overlegene mente at han burde tas ut av all operativ nevrokirurgisk virksomhet». Hjernekirurgen skulle underlegges streng kontroll, og gis enklere operasjoner, men «viste bare kortvarig og minimal bedring», heter det i rapporten.

Fortsatte privat
I 2000 fikk hjernekirurgen forbud mot å utføre aneurismeoperasjoner ved St. Olavs Hospital.

Sykehuset ønsket å holde legen helt borte fra operasjonsbordet, men legen henviste pasienter fra St. Olavs Hospital inn til sin egen privatklinikk. Dermed kunne han fortsette å operere.

Dette fikk han en muntlig advarsel om fra sykehuset for i 2004.

- Har legen omgått operasjonsforbudet ved å sluse pasienter som kom til St. Olavs Hospital inn i sitt eget private foretak?

- Ja, det kan oppfattes slik. Men vårt fokus har vært på hva han har gjort ved St. Olavs Hospital, ikke hva som har foregått i den private virksomheten, sier avdelingsdirektør i Helsetilsynet, Gorm A. Grammeltvedt.

Helsetilsynet vurderer saken som svært alvorlig.

- Vi vurderer dette som en veldig alvorlig sak. Legen mister også spesialistgodkjenningen, og har fått begrensninger knyttet til legeautorisasjonen, sier Grammeltvedt.

Alvorlige pasientskader
Til tross for reaksjonene, fortsatte han å operere på St. Olavs Hospital. «Han var i perioder aktiv for å komme i posisjon for å utføre vanskelige operasjoner, og han hadde en rekke operasjoner der det ble reist tvil om anatomiske kunnskaper og operative ferdigheter», heter det i rapporten fra Helsetilsynet.

18. november 2005 ble legen tatt ut av all operativ virksomhet. Da hadde allerede mange pasienter vært alvorlig skadelidende av legens virksomhet, ifølge rapporten.

«Skadene NN har påført pasienter ble ansett som alvorlige», heter det i rapporten.

Helsetilsynet har ikke noe anslag på hvor mange som skal være feilbehandlet av legen, men Statens helsetilsyns sakkyndige, professor dr.med. Knut Wester, har vist at det foreligger nesten fire ganger så mange alvorlige klager på denne legens virksomhet sammenliknet med de andre overlegene i avdelingen.

Wester ønsker ikke å kommentere saken overfor Dagbladet.

Informerte ikke
Helsetilsynet mener også at St. Olavs Hospital ikke har fulgt opp de pasienter som ble feilbehandlet av legen.

- Vi har påpekt mangler ved plikten til å vurdere uønskede hendelser og iverksette tiltak for å unngå at det samme skjer igjen. Vi har også påvist brudd på plikten til å informere pasienter om at de kan ha blitt påført skade ved behandlingen og plikten til å sikre at tilsatt helsepersonell har nødvendige kvalifikasjoner i forhold til de arbeidsoppgaver de skal utføre. Vi har bedt sykehuset redegjøre for hva de gjør for å rette dette og andre brudd på lovgivningen, sier Grammeltvedt.

Det var særlig operasjoner av aneurismer og hjernesvulster kirurgen håndterte dårlig, ifølge Helsetilsynet.

- Det var en overhyppighet av resultater som ikke var som man kunne forvente. Det som går igjen er at kirurgen ikke har fjernet hele svulsten. Noen pasienter overlevde ikke, andre overlevde en stund, sier Grammeltvedt.

Helsetilsynet tar aldri selv stilling til om det er grunnlag for pasientskadeerstatning, men har pålagt St. Olavs Hospital å informere pårørende og berørte.

- Vi har vært opptatt av at de som er i live blir informert om erstatningsmulighet ved komplikasjoner, sier Grammeltvedt.

- Kan man si at legens feilbehandlinger er skyld i dødsfall?

- Vi vurderer bare risiko. Der stopper vår vurdering, sier Grammeltvedt.

Jobber fortsatt
Den aktuelle legen jobber fortsatt ved St. Olavs Hospital.

- Han er fortsatt lege hos oss, med begrensede fullmakter, sier konstituert administrerende direktør ved St. Olavs Hospital, Gudmund Marhaug.

Han sier at de tar kritikken fra Helsetilsynet alvorlig.

- Vi har fått en systemkritikk som går på manglende bruk av avvikssystemer og har tatt dette til etterretning. Vi har gjort en forandring i kvalitetsavdelingen, og har fulgt opp sakene vi har fått kritikk for, sier Marhaug.

Kreftforeningen og Norsk Pasient kunne i går ikke gi opplysninger om pasienter eller pårørende har søkt erstatning for feilbehandling av den aktuelle legen.

Legen: - Jeg har vært forsiktig
Den tidligere hjernekirurgen (51) mener Helsetilsynets vurdering er ensidig, og vil anke saken.

-Jeg mener at jeg har vært forsiktig, og at jeg ikke har skadet pasienter. Vurderingen fra Helsetilsynet er fattet på sviktende grunnlag og man har ikke lagt mine vurderinger til grunn, sier legen til Dagbladet.

Han har sendt et svar til Helsetilsynet, og saken vil bli anket til Statens helsepersonellnemnd før den eventuelt prøves i rettssystemet.
Han ser ingen problemer med at han har henvist pasienter til privatbehandling til tross for at han selv var underlagt operasjonsforbud.

- Det er fritt sykehusvalg i Norge, og jeg har henvist pasienter til privat behandling der dette har kunnet korte ventetida. De operasjoner jeg har utført privat, har vært i tråd med vanlige retningslinjer, sier legen.

At det er fire ganger så mange klager på hans operasjoner som på kollegenes, stiller han seg tvilende til.

- Jeg har bedt om å få framlagt dokumentasjon på dette, men det er ikke blitt gjort. Det er heller ikke opplyst om hvor vidt klagene er tatt til følge, sier legen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling